La cea de a X-a editie a Expozitiei Internationale de Inventii, Cercetare Stiintifica si Tehnologii Noi - INVENTIKA 2006 care se va desfasura in perioada 3-7 octombrie a.c. la Centrul Expozitional ROMEXPO din Bucuresti s-au inscris pana in prezent 39 de participari individuale sau de grup cu peste 210 inventii, din Croatia, Republica Moldova, Romania, Rusia, Ungaria, Ucraina, Polonia, Serbia, Iran si Taiwan.
INVENTIKA 2006 este organizata sub patronajul Ministerului Educatiei si Cercetarii si al Salonului International de Inventii de la Geneva, avand sprijinul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci si al Camerei Inventatorilor. Evenimentul reuneste atat persoane fizice reprezentand inventatori si inovatori, cat si firmele din sectorul productiv ce constituie beneficiarii inventiilor si inovatiilor. Cu prilejul Expozitiei INVETIKA 2006, Organizatia Mondiala de Proprietate Intelectuala va acorda un premiu pentru cel mai remarcabil inventator prezent la manifestare si altul pentru cea mai buna femeie-inventator, ambele in valoare de 500 USD fiecare. De asemenea, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala din Republica Moldova si-a anuntat intentia de a acorda un premiu si trei medalii pentru patru dintre participantii la INVENTIKA 2006.

Inventatorii individuali provin din Romania si Republica Moldova

Printre expozantii la cea de a X-a editie a Expozitiei INVENTIKA 2006 se numara atat institutii stiintifice si firme, cat si persoane fizice, acestea din urma fiind majoritatea cetateni romani si moldoveni. Astfel, in categoria institutiilor stiintifice si academice se numara Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie din Chisinau, Asociatia Internationala de Cooperare Stiintifica, INCDBH Stefanesti jud. Arges, Fundatia Universitara pentru Promovarea Inventiilor, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, Institutul de Genetica si Fiziologie a Plantelor, Universitatea "Stefan cel Mare", etc. In randul persoanelor fizice din categoria inventatorilor si a inovatorilor, pe lista de inscrieri a expozantilor la INVENTIKA 2006 se pot regasi nume precum Neculai Petcu, Mircea Ciuhrii, Aurel Tudorica, Ianache Apostol, sotii Mihail si Nina Poleacov, Adrian Laculiceanu, Ion Nemes, Dana Jianu, Gabriel Moagar Poladian, Benoni Ursu, Ion Covalenco, Claudiu Sutan, Ciprian Ghiocea, Ion Valcu, Stefan Radu, Ion Delca, Florin Pricop, sotii Ioana si Dumitru Popescu, Constantin Parsan, etc. La randul lor, inventiile si inovatiile care vor fi expuse in standurile INVENTIKA 2006 provin din cele mai diverse domenii, unele dintre acestea fiind greu de incadrat intr-o anumita categorie. Astfel, in catalogul sutelor de inventii si inovatii se pot regasi cateva a caror denumire starneste deja curiozitatea, cum ar fi umbrela maini libere, o papusa, un skateboard sau un ciocan romanesc. Pe langa aceste curiozitati, la eveniment vor fi prezentate numeroase inventii din domeniul medical (metoda de polipotomie endonazala si dispozitiv pentru efectuarea ei, procedee de obtinere a unor unguente terapeutice pe baza de extract carotenoidic si de tioglicozizi din brasica oleraceea si chiar si metode de tratament al hepatitei virale cronice de tip C), al agronomiei (procedee inedite de cultivare a sfeclei, a algelor verzi, a tutunului, de tratare a semintelor de castraveti cu valabilitate redusa, etc.), sau al constructiilor si al lucrarilor hidrotehnice (fundatie demontabila si procedeu de realizare, stabilopod pentru constructii hidrotehnice, punte arcada pentru trecerea peste ape si vai, imbracaminte pentru albii ale apelor curgatoare). Insa cele mai numeroase sunt inventiile in domeniul tehnic, in portofoliul carora figureaza chiar si un modul individual de protectie antiseismica, anticiclonica si antiterorista).