Ultimele 10 autobuze marca Maz au ajuns la inceputul acestei saptamani in parcul societatii publice de transport, urmand ca din 8 septembrie toate cele 30 de mijloace de transport in comun achizitionate recent sa intre pe traseele din Galati.

SC Transurb a luat in primire si ultimele 10 autobuze din lotul de 30 achizitionate recent, in prezent fiind efectuate ultimele pregatiri pentru introducerea acestora pe trasee. Este vorba de clasificarea mijloacelor de transport in comun si inmatricularea acestora, insa a aparut o bizarerie. Desi autobuzele marca Maz au venit clasificate din fabrica, Registrul Auto Roman a considerat necesar ca operatiunea sa fie efectuata si in Romania, evident contra cost. Toata "distractia" costa vreo 70.000 de lei, la care se adauga si taxa verde, in total 150.000 de lei cheltuiti pentru punerea in circulatie a autobuzelor, pe langa cele 9 milioane de euro platite pentru achizitia acestora. "Noile autobuze vor intra pe trasee incepand cu data de 8 septembrie. Acum punem la punct ultimele detalii", ne-a declarat directorul SC Transurb, Genica Totolici.

Autobuzele vechi dispar din peisaj

In ciuda investitiei recente, parcul societatii de transport public local nu s-a marit foarte mult, intrucat o parte din autobuze vor fi trase pe dreapta. Operatiunea trebuia realizata cu ani in urma, insa Transurb nu avea resursele financiare necesare pentru a le inlocui. Conform informatiilor primite de la conducerea societatii de transport local, primele autobuze casate vor fi Dac-urile si Rocar-urile, ce vor fi scoase de pe cursele conventii si cele cateva trasee pe care mai opereaza in Galati. Locul lor va fi suplinit de DAB-urile aduse din Danemarca, insa cat de curand le va veni randul si autobuzelor marca ISUZU, dar si "Cobrelor", care dau semne evidente de oboseala. Partea cea mai interesanta este ca noile achizitii vor permite SC Transurb SA sa eficientizeze la maxim sistemul de transport. Societatea va pune in functiune un sistem de monitorizare a mijloacelor de transport prin intermediul GPS-urilor montate pe fiecare dintre acestea. Astfel se va putea urmari in timp real respectarea graficelor de parcurs, dar si a consumurilor de ulei si combustibil.