Sarbatorile de iarna din acest an reprezinta pentru taranii romani ultima ocazie de a-si taia porcul in mod traditional. ßi asta deoarece sacrificarea animalelor, implicit a porcilor, fara anestezie mai este permisa si in acest an, insa va fi interzisa incepand cu 1 ianuarie 2007, se arata in decizia Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA), citata de NewsIn. Din 2007, sacrificarea animalelor va trebui facuta doar cu anestezie prealabila.
Aceasta hotarare corespunde normelor europene referitoare la sacrificarea animalelor, astfel incat suferinta acestora sa fie cat mai mica. De anul viitor, animalele pot fi sacrificate prin electrocutare, expunere la dioxid de carbon sau impuscare, moartea trebuind sa fie rapida, fara suferinta suplimentara. Decizia ANSVSA mai impune ca, indiferent de modalitatea de sacrificare a porcului, proprietarul sa efectueze examenul care atesta ca animalul nu are trichineloza.
Pentru a i se elibera acest act, proprietarul trebuie sa plateasca sapte lei in cazul in care examenul se face la directia veterinara judeteana si zece lei daca examinarea se realizeaza la medicul veterinar. Inspectorii sanitari vor urmari modul in care sunt respectate normele si cerintele impuse de ANSVSA. (S.N.)