Conducerea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia a transmis o notificare catre SC BEST Recuperare Creante SRL, in care anunta firma ca va fi chemata in instanta in termen de 15 zile, daca nu se prezinta la Targu Jiu pentru rezilie-rea contractului de cesiune.  

Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) le-a transmis un ultimatum reprezentantilor SC BEST Recuperare Creante SRL ca vor fi dati in judecata, daca nu reziliaza in mod amiabil contractul prin care au primit prin cesionare creantele celui mai mare producator de lignit din Romania. Societatea, infiintata anul trecut in Bucuresti si mutata ulterior in Teleorman, beneficiaza de onorarii considerabile din bugetul statului, dupa ce anul trecut fosta conducere a Societatii Lignitului i-a incredintat pentru recuperare creante in valoare de 128 de milioane de lei.
În nici unul dintre contractele de cesiune incheiate pentru creantele CET Arad, Oradea, Brasov si RAAN Mehedinti nu a fost consemnat cuantumul onorariilor, SC BEST fiind libera sa il stabileasca. Nivelul comisioanelor fixate insa de recuperator egaleaza in anumite cazuri creanta, fara majorari si penalizari. În prezent, debitorii au contestat in instanta notificarile primite si incearca sa scape de societatea de recuperare, pentru a nu fi pusi in situatia de a achita din bugetul statului onorarii astronomice.
 
La instanta in 15 zile

Potrivit directorului Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, patronii SC BEST au la dispozitie 15 zile pentru a lua o decizie in ceea ce priveste renuntarea de bunavoie la contractul prin care s-a primit acces la onorarii incredibile pentru o societate fara portofoliu si care a avut sediul in apartamentul unei batrane. „M-am intalnit astazi (ieri - n.r.) cu directorii CET Arad si Brasov si am discutat despre pasii pe care ii avem de facut impreuna. Noi am transmis in urma cu mai multe saptamani o notificare catre SC BEST, in care le-am anuntat intentia noastra de a renunta la contract. Întrucat nu au dat nici un raspuns, pe 5 februarie am trimis alta notificare, in care ii anuntam ca, daca in termen de 15 zile nu vin la Targu Jiu sa reziliem contractul pe cale amiabila, o sa-i actionam in instanta pentru a obtine acest lucru. Cele 15 zile se calculeaza din 5 februarie. În ianuarie nu am primit nimic de la BEST. În total, de cand se ocupa de recuperarea creantelor SNLO, ei au virat in conturile societatii 1.400.000 de lei: un milion de la Arad si 400.000 de lei de la Brasov. Ei si-au oprit 1.500.000 de lei. Aceasta este si motivatia noastra din cea de-a doua notificare, si anume ca au incalcat contractele de cesiune prin care se obligau ca mai intai sa recupereze creantele si apoi sa isi incaseze onorariile“, a declarat seful SNLO.  

Politia a ridicat documente de la SNLO

Directorul Daniel Burlan a confirmat faptul ca la inceputul acestei saptamani politia a ridicat documente de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. În urma aparitiei in presa a scandalului generat de onorariile imense pe care SC BEST Recuperare Creante SRL le incaseaza din buzunarul statului, Inspectoratul de Politie al Judetului Gorj s-a autosesizat si a deschis un dosar in care se efectueaza cercetari preliminare. Ancheta este derulata de Serviciul de Investigare a Fraudelor, politistii dorind sa verifice modul in care a fost  incheiat contractul, existenta vreunui prejudiciu si daca s-a incalcat vreo procedura prin atribuirea directa a creantelor SNLO.
Firma mutata din Bucuresti in Alexandria, Teleorman, nu are nici un fel de experienta in domeniu, fiind infiintata cu doar cateva luni inainte de a primi unul dintre cele mai mari contracte de cesionare de creante din Romania.