Electroputere se gaseste in fata unui moment de rascruce: ori se privatizeaza, ori dispare de pe piata. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va incerca pentru ultima data sa gaseasca un investitor, in caz contrar urmand sa vanda fabrica pe bucati.
Dupa esecuri in serie in incercarea de a aduce un investitor de calibru la Craiova, AVAS va scoate din nou la vanzare cele peste 60% din actiunile pe care le detine la Electroputere. Presedintele Autoritatii, Razvan Orasanu, a declarat ieri, citat de NewsIn, ca privatizarea societatii va fi lansata pana la sfarsitul lunii viitoare, iar principala conditie pusa investitorului va fi achitarea unui cuantum cat mai mare din datorii. "Anuntul de privatizare nu va fi clasic, principalul element pe care il vom avea in vedere va fi achitarea de catre investitor a unui cuantum cat mai mare din datoriile societatii. Daca va investi 20 de milioane de euro, cumparatorul va primi o stergere a datoriilor de zece milioane, respectiv 50% din valoarea investitiei. Aceasta facilitate este in conformitate cu reglementarile Consiliului Concurentei", a explicat Orasanu. In prezent, datoriile Electroputere se ridica la aproximativ 40 de milioane de euro.
Orasanu a precizat ca este ultima incercare a AVAS de a scoate la privatizare pachetul de actiuni detinut la Electroputere, datorita interesului exprimat de mai multi investitori importanti. Presedintele AVAS a avertizat ca, daca vanzarea va fi un esec, Autoritatea va opta pentru vanzarea pe active, ca si in cazul altor societati.
Calul de dar nu se cauta la dinti
Directorul Electroputere, Cornel Mondea, a confirmat ieri pregatirile autoritatilor de la Bucuresti in vederea scoaterii la vanzare a pachetului majoritar de actiuni. "Cei de la AVAS mi-au cerut sa reactualizez datele financiare ale societatii care vor fi discutate maine (azi - n.r.) in Consiliul Consultativ". Mondea a precizat ca, dupa incercarile esuate de privatizare de pana acum, nu ar dori la Electroputere neaparat un investitor mare. "Daca o sa-i cautam pe toti la dinti, nu o sa mai vina nici unul. Nu trebuie sa vina, neaparat, o firma mare, ci una care sa respecte caietul de sarcini", a spus Mondea. Acesta a declarat ca reluarea privatizarii Electroputere se datoreaza si interesului aratat in ultima vreme de firmele A-TEC din Austria, MYTILINEOS HOLDING din Grecia, fondul de investitii MASTERFIELD INVESTMENT GROUP si firma suedeza Bombardier.
Pierderi de 2.000.000 de euro
Uzina din Craiova este principalul producator de aparatura electrica si de locomotive din Romania. Anul trecut, Electroputere a inregistrat o cifra de afaceri de peste 8,5 milioane de euro, dar si pierderi de circa doua milioane de euro. In prezent, uzina mai are aproximativ 2.700 de angajati.