Obtinerea uleiului folosit pentru producerea biodieselului din plante ca soia, rapita sau floarea-soarelui ridica anumite probleme legate de insuficienta suprafetelor cultivate cu aceste plante energetice. Astfel, chiar daca s-ar cultiva toata suprafata Globului cu rapita, uleiul rezultat nu ar fi suficient pentru producerea necesarului de biodiesel la nivel mondial, potrivit reprezentantului unei companii romanesti din domeniu. Exista insa
o alternativa: cultura de microalge, care, in plus, asigura o productivitate de ulei 60 de ori mai mare decat rapita.

Biodieselul este un carburant ecologic, pentru producerea caruia se foloseste ulei, metanol si catalizatori. Potrivit unor oficiali ai Ministerului Agriculturii, Romania trebuie sa produca cel putin 100.000 de tone de biodiesel, in 2007. Aceasta pentru a respecta cerinta europeana potrivit careia 2% din consumul de carburanti trebuie sa fie reprezentat de biocombustibil. Luand in calcul cifrele anuntate de producatorii de biodiesel din tara, reprezentantii Ministerului Agriculturii estimeaza o productie de 400.000 de tone pentru anul urmator. Suprafata cultivata cu rapita din acest an, de 340.000 de hectare, asigura o productie de doar 200.000 de tone de ulei. Asa ca suprafetele cu rapita trebuie sa se dubleze pentru a acoperi necesarul de materie prima folosita la producerea uleiului pentru biodiesel.
Aceasta problema se resimte insa mai acut in alte zone ale lumii, in special in UE. Acolo dispare si alternativa uleiului produs din soia, intrucat nu mai este rentabil avand in vedere ca este interzisa modificarea genetica a acestei plante.
Asa ca unii au cautat alte solutii de producere a uleiului pentru biodisel in cantitati mari. Olandezii s-au profilat astfel pe culturile de microalge, care dau o productivitate de 38.000 de litri la hectar, potrivit lui Liviu Titus Pasca, reprezentantul unei companii producatoare de biodiesel din Baia Mare. Spre comparatie, cantitatea de ulei obtinuta la un hectar de rapita, cea mai productiva dintre plantele energetice clasice, este de aproximativ 600 de litri. Adica de 60 de ori mai putin decat in cazul culturii de microalge, apreciaza Pasca.
Uleiul romanesc, prea scump
Producatorii de biodiesel se plang de pretul uleiului din tara. Acestia avertizeaza ca daca litrul de ulei va depasi 16.000 de lei, vor fi nevoiti sa apeleze la importuri.
Pasca sustine ca uleiul de soia adus din SUA sau uleiul de floarea soarelui produs in Rusia si Ucraina sunt mai ieftine decat uleiul romanesc. Producatorul de la Baia Mare a subliniat avantajul economic al utilizarii biodieselului in schimbul motorinei.
Astfel, in vara, cand litrul de motorina costa in jur de 3,4 lei, cumparatorii de biodesel aveau un avantaj de 6 bani, intrucat litrul de carburant ecologic costa 2,8 lei, ca si acum.
Dar pentru ca pretul motorinei a scazut la 3,1 lei, avantajul utilizatorilor de biodiesul s-a redus la 3 bani in prezent, precizeaza Pasca.