Atribuirea celor 8% dintre actiunile Petrom catre angajati se poate face in conformitate cu cadrul juridic reglementat. Surse din Ministerul Economiei ne-au declarat ieri ca s-ar putea propune, in primul rand, deschiderea unui proces de subscriere publica astfel incat sa vina fiecare angajat la Ministerul Economiei si sa spuna „uitati actele, vreau actiunile“. De asemenea, angajatul Petrom ar putea sa se adreseze ministerului prin intermediul unui reprezentant legal, care poate fi si o asociatie.
Potrivit unui comunicat al MEC, ministerul este preocupat ca actiunile Petrom sa ajunga la salariati si lucreaza in acest sens la un act normativ, care urmeaza a fi stabilit in sedinta de Guvern.
In prezent, Ministerul Economiei nu poarta negocieri cu nimeni asupra transferului catre angajatii SNP Petrom a 8% dintre actiunile companiei. In acest moment nu exista un cadru normativ reglementat care sa stabileasca obiectul si modul de desfasurare a negocierilor cu Asociatia Salariatilor din SNP Petrom.
Prezenta asociatie a format un consortiu cu banca de investitii Credit Suisse First Boston si cu casele de avocatura Squires, Sanders si Dempsey, Voicu si Filipescu pentru a negocia cumpararea a 8% dintre actiuni, desi Guvernul nu a stabilit inca modalitatea de transfer a actiunilor destinate salariatilor companiei petroliere.
O echipa formata din specialisti desemnati de membrii consortiului are rolul de a prezenta si de a discuta cu reprezentantii statului roman, intr-un mod transparent, toate aspectele legate de aceasta tranzactie.
Credit Suisse First Boston a fost mandatata de Asociatia Salariatilor sa finanteze cu 235 de milioane de euro cumpararea celor 8% dintre actiunile Petrom, iar banca ar urma sa primeasca in schimb o parte din acest pachet. Restul actiunilor care vor ramane din aceasta tranzactie ar urma sa fie distribuite cu titlu gratuit si in mod egal tuturor salariatilor si fostilor salariati ai Petrom.