Patronatele sunt impotriva majorarii Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) si ameninta chiar cu greva fiscala daca Guvernul va decide aceasta masura. Oamenii de afaceri spun ca majorarea TVA va avea ca efect scaderea consumului si a productiei, fapt ce va conduce la reducerea fortei de munca si in final chiar la descrestere economica.
Membrii patronatului UGIR - 1903 nu sunt de acord cu majorarea TVA si „cred ca aceasta masura nu poate fi luata fara acceptul partenerilor sociali, dat pe baza unor cifre prezentate de Ministerul Finantelor Publice“. Ei mai spun ca asteapta ca ministrul Finantelor, Ionut Popescu, sa le dovedeasca ca majorarea TVA este cea mai oportuna solutie din punct de vedere economic pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat. Stelian Dorobantu, directorul general al UGIR - 1903, a declarat ieri ca „azi s-a implinit termenul de doua saptamani in care Ministerul Finantelor Publice trebuia sa prezinte versiunea sa fundamentata cu privire la majorarea TVA“. El a mai spus ca patronii inca asteapta ca Finantele sa le trimita aceasta fundamentare si sa fie invitati alaturi de sindicate la o dezbatere publica pe aceasta tema. „Daca nu vom primi in cel mai scurt timp aceasta fundamentare, vom cere demisia ministrului Finantelor Publice, apoi ne vom retrage din toate organismele de dialog social, iar ca masura extrema vom trece la greva fiscala“, ameninta oamenii de afaceri.
Reprezentantii UGIR-1903 au mai aratat ca in discutiile pe care le-au avut cu mai multe sindicate, acestea din urma au declarat la randul lor ca vor declansa o serie de greve luna viitoare in cazul in care Guvernul va decide majorarea TVA.

Cresterea TVA, spaima patronilor

De altfel, oamenii de afaceri apreciaza ca aducerea TVA la 22% nu va influenta nicidecum in bine nici bugetul simplului cetatean, care va trebui sa suporte noi scumpiri, dar nici bugetul de stat. Patronii sunt convinsi ca o eventuala crestere a acestei taxe „va afecta piata si va duce la scaderea consumului, urmata de scaderea productiei si de reducerea fortei de munca“. Cezar Coraci (foto), presedintele UGIR-1903, a declarat ieri ca „majorarea TVA va duce la o descrestere a economiei si nu va avea nici un efect sau efectele scontate asupra bugetului statului“. „Efectul majorarii TVA va fi invers. Nu vom avea mai multi bani la bugetul de stat, ci dimpotriva, incasarile vor scadea“, a precizat Coraci. Patronii au mai spus ca masura cresterii TVA este cu atat mai nejustificata cu cat pe plan european se manifesta o tendinta accentuata de reducere a fiscalitatii. „Cele mai multe tari europene au cota maxima de TVA sub 19% si practica pentru multe produse o cota redusa care variaza intre zero si 15%“, a mentionat presedintele patronatului.
El a atras atentia asupra faptului ca un alt efect al masurii va fi reducerea investitiilor straine, pe fondul unei instabilitati fiscale.