Romania se dovedeste in continuare a fi un stat sarac. Altfel nu se explica pofta cu care autoritatile romanesti adopta toate taxele si birurile care se aplica in UE. Una dintre aceste taxe este si aceea pentru reciclarea deseurilor provenite din aparatura electrocasnica si electronica, asa numita "taxa verde". Ea nu este altceva decat o suma de bani care se plateste in plus pentru fiecare produs electrocasnic sau electronic cumparat. Dupa ce in ultimele zile s-a facut mult tam-tam cu introducerea acestei taxe incepand din aprilie, dupa ce s-a anuntat ca astfel electronicele si electrocasnicele se vor scumpi cu inca vreo 20 de euro, in functie de aparat, iata ca graba autoritatilor de la Bucuresti de a implementa noul bir este calmata de o recenta declaratie a comisarului european pentru Fiscalitate, Laszlo Kovacs. Acesta a declarat ieri ca sustine reducerea "taxei verzi" percepute la achizitia de aparatura electrocasnica eficienta din punct de vedere energetic, introdusa cu obiectivul de a diminua emisiile de gaze poluante si de a limita consumul de energie, transmite Reuters.
Principalii producatori europeni de aparatura electrocasnica au solicitat saptamana trecuta reducerea taxelor, pentru a determina consumatorii sa se orienteze catre frigidere, masini de spalat si alte aparate cu consum redus de energie.
"Exista o propunere de diminuare a taxei perceputa la achizitionarea obiectelor electrocasnice eficiente din punct de verde energetic, iar eu o sustin", a declarat Kovacs la o conferinta de presa organizata la Vilnius, adaugand ca executivul european nu a propus inca modificarea legislatiei in acest sens.
Oficialul european a mai explicat ca nu exista proiecte pentru introducerea unor taxe noi, dar ar putea fi anuntate stimulente fiscale si, respectiv, sanctiuni pentru descurajarea poluarii si sustinerea utilizarii unor surse de energie mai putin nocive mediului inconjurator. (Mugur Cosmin)