Data integrarii Romaniei in Uniunea Europeana devine din ce in ce mai previzibila. Aprobarea bugetului Uniunii Europene, prin care Romaniei ii revine 30 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, mareste probabilitatea ca data aderarii sa fie 1 ianuarie 2007.
Oficialii romani s-au aratat incantati de ratificarea Bugetului Uniunii Europene pentru perioada cuprinsa intre 2007 si 2013. Acordul oficial cu privire la buget a fost semnat miercuri la Strasbourg de catre Parlamentul European, presedintia austriaca a Uniunii Europene si Comisia Europeana. Potrivit acestui acord, bugetul UE va fi de 864,4 miliarde de euro. Cifra reprezinta 1,05% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene in situatia in care aceasta ar numara 27 de state membre, adica inclusiv Romania si Bulgaria. Faptul ca in alcatuirea bugetului s-a luat in considerare si tara noastra, ii determina pe oficiali sa afirme ca Romania se va integra in UE din ianuarie 2007. Un alt motiv pentru care autoritatile romane afirma ca sansele Romaniei de a adera inca din 2007 sunt mari este ca una dintre prevederile acestui buget se refera si la Romania.

Primim 30 si trebuie sa dam 8

Prin bugetul adoptat vom primi timp de sase ani, incepand din ianuarie 2007, 30 de miliarde de euro, nerambursabile. Pe de alta parte, statul roman are obligatia de a contribui la bugetul UE cu 8 miliarde de euro.
Anca Boagiu, ministrul Integrarii, considera ca prin aprobarea bugetului s-a indeplinit una dintre cele mai importante conditii pentru ca Romania sa adere la UE. ßi secretarul de stat din cadrul Ministerului Integrarii, Leonard Orban, este optimist. El crede ca, in virtutea eforturilor realizate pana acum spre a ne integra si in urma concluziilor Raportului de tara din 16 mai, Romania se va integra in UE nu mai tarziu de 1 ianuarie 2007. Orban a atras atentia ca Jose Manuel Durao Barosso, presedintele Comisiei Europene, a afirmat ca Romania este prevazuta in bugetul Uniunii Europene. Tot Leonard Orban a declarat ca prevederile initiale prin care Romania primea bani de la UE in doua transe, o data 10,8 miliarde de euro in perioada 2007-2009 si alte 8,3 miliarde de euro pe perioada 2010-2013 nu mai sunt valabile.
In schimb, suma de bani planificata pentru Romania este pe toata perioada 2007-2013 si se ridica, dupa cum am mai spus, la peste 30 de miliarde de euro in total. Pentru lansarea in 2007 a noilor programe comunitare, Comisia Europeana va revizui in urmatoarea saptamana un set de propuneri care vor completa cadrul legislativ necesar lansarii de proiecte. Comisia va reanaliza mai detaliat aspectele privind cheltuielile si resursele bugetare comunitare in 2008-2009.