Producatorii de fructe si legume care mai vor subventii trebuie sa se constituie in grupuri. Acestea ii vor ajuta sa-si apere interesele mai bine si sa-si vanda marfa la un pret rezonabil, fara a-i imbogati pe intermediari.

Incepand de anul viitor, pentru a beneficia de sprijin financiar, producatorii de fructe si legume vor fi nevoiti sa se organizeze in grupuri. "Incepand din 2010, pe sectorul legume-fructe, sprijinul de la Uniunea Europeana va veni numai prin forme asociative, iar de la bugetul de stat mai mult ca sigur nu va mai fi acordat ajutor financiar", a declarat Irina Creanga, consilier la Directia Generala Afaceri Europene si Relatii Internationale din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), la un seminar organizat zilele acestea la Craiova.
Ea a explicat ca producatorii trebuie sa adapteze produsele la ceea ce se cere pe piata (calitate si continuitate). Trebuie sa-si modernizeze mijloacele tehnice, sa-si diversifice soiurile, sa respecte standardele de calitate si sa aiba in vedere cresterea suprafetelor medii de cultura. In plus, se impune o concentrare a ofertelor. "Doar printr-o forma asociativa se poate prelua marfa de la producatori si comercializa pe piata de desfacere. Prin infiintarea grupurilor de producatori se inlatura intermediarii, care preiau produsele la un pret derizoriu si castiga foarte mult dupa comercializarea lor", a precizat Constantin Cucu, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, cu aceeasi ocazie.
El a explicat ca, in prezent, la nivelul judetului sunt deja infiintate patru grupuri de producatori si urmeaza inca patru-cinci.

"Prin infiintarea asociatiilor de producatori se poate facilita accesul la formele de sprijin"

Seminarul organizat zilele acestea la Craiova face parte din cadrul proiectului de twinning franco-roman "Sprijin si instruire pentru grupurile de producatori in sectorul fructelor si legumelor" (in valoare de 170.000 de euro, din care 150.000 de la CE), derulat de MAPDR. Instruirea cu privire la recunoasterea preliminara a grupurilor de producatori si modul de accesare a sprijinului financiar de catre acestea a fost realizata de experti francezi, italieni, precum si romani din cadrul MAPDR si APIA. Acestia au atras atentia asupra faptului ca, in prezent, producatorii romani au o pozitie vulnerabila deoarece nu au timpul necesar pentru a comercializa produsele obtinute si nici mijloacele tehnice necesare pentru sortare, ei putandu-se ocupa doar de producerea, recoltarea si comercializarea rapida a produselor si nu in functie de standardele de calitate. "Prin infiintarea asociatiilor de producatori, care au rolul de a reprezenta interesele membrilor, se poate facilita accesul la mijloacele tehnice necesare, precum si la formele de sprijin", a adaugat Irina Creanga.
La evenimentul de la Craiova, care s-a desfasurat in paralel cu unul asemanator organizat la Constanta, au participat zeci de persoane, reprezentanti ai DADR, ai APIA si ai producatorilor agricoli, respectiv ai grupurilor de producatori din Dolj, Mehedinti, Gorj, Valcea, Sibiu, Olt, Teleorman, Dambovita, Brasov, Arges, Ilfov, Bucuresti.
Cinci pentru subventii
Pentru a constitui un grup este nevoie de minimum cinci producatori de fructe si/sau legume, care sa respecte anumite criterii de organizare si functionare. Cei care decid sa se organizeze in astfel de grupuri trebuie sa se adreseze DADR.