Propunerea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) de eradicare a pestei prin vaccinarea cu virus activ a porcilor din gospodarii a fost aprobata de catre Comitetul Veterinar Permanent al Uniunii Europene, potrivit Mediafax. Masura va fi aplicata incepand cu 1 decembrie, insa decizia finala apartine Comisiei Europene, potrivit reprezentantilor ANSVSA. In tara noastra nu se mai practica vaccinarea impotriva pestei porcine de la 1 ianuarie 2003. Interdictia a intrat in vigoare la inceputul acestui an si in complexurile de crestere a animalelor, potrivit acordului incheiat cu Uniunea Europeana.
De la 1 ianuarie 2003, Romania nu mai exporta porci vii si carne de porc catre tarile membre UE. Reluarea acestor schimburi comerciale este conditionata de eradicarea pestei porcine, fara utilizarea vaccinului cu virus activ. Reamintim ca incepand cu 22 septembrie 2006 Romania a luat decizia sa interzica pentru inca un an exporturile de porci vii, carne de porc si produse din carne de porc. Singurele produse exceptate sunt cele tratate termic la peste 70 de grade, si anume parizerul si sunca afumata.
La inceputul lui august, mai erau active 106 focare de pesta porcina, toate in gospodarii, in 66 de localitati din 19 judete. (S.N.)