Aproximativ 58% dintre blocurile din toata tara trebuie reabilitate termic, a declarat ieri Lazlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului.
Din pacate insa, proprietarii nu prea s-au inghesuit sa se inscrie in program. "Legea nu era foarte prietenoasa fata de asociatiile de proprietari, care erau nevoiti sa plateasca 75% din cost. Am venit cu unele modificari. Expertiza si proiectarea blocurilor vor fi gratuite. In ceea ce priveste executia, o treime va fi asigurata de la bugetul de stat, o treime din bugetul local, iar o treime va fi suportata de asociatiile de locatari", a subliniat Borbely. El a adaugat ca, pana acum, decizia de reabilitare termica a fost luata deja pentru 390 de cladiri. Oficialul din MTCT s-a declarat multumit pentru faptul ca din 2007 Uniunea Europeana va finanta acest proiect. "UE a aprobat ca, incepand cu anul viitor, 2% din fondurile de dezvoltare regionala sa fie alocate pentru finatarea programului de reabilitare termica a cladirilor. Asta inseamna circa 158 de milioane de euro", a explicat ministrul.

Amenzi pentru oponentii consolidarii

Prin modificarea Ordonantei 20/1994, publicata in "Monitorul Oficial" in mai, primariile au obligatia de a trimite o notificare catre asociatiile de proprietari in vederea inventarierii tuturor cladirilor cu risc seismic in termen de noua luni, a mai spus ieri Borbely. Proprietarii care se vor opune vor fi sanctionati cu amenzi intre 1.000 si 2.000 de lei in cazul intarzierii expertizarii si proiectarii si intre 1.500 si 3.000 de lei pentru tergiversarea lucrarilor de consolidare.
Borbely a anuntat ca va inainta in circa doua saptamani o nota in Guvern pentru a cere modificarea cadrului legislativ, care prevede in prezent ca toti proprietarii unui imobil sa fie de acord pentru consolidarea antiseismica. "In prezent, o consolidare nu este posibila, daca proprietarul nu este de acord. Intentionam sa modificam legea, pentru a permite inceperea lucrarilor de consolidare, daca exista acordul a 50% plus unu din proprietari", a mai spus Borbely.
La nivel national exista, in prezent, 14 cladiri in executie, pe lista autoritatilor figurand in total 3.000 de imobile, din care 600 fac parte din clasa I de risc.