Exporturile de mercur din Uniunea Europeana vor fi interzise incepand cu 1 iulie 2011, ca urmare a propunerii Comisiei Europene. Aceasta reprezinta o masura impotriva poluarii cauzata de acest metal foarte toxic, potrivit NewsIn.
Propunerea oficialilor de la Bruxelles se refera la interzicerea tuturor exporturilor de mercur si la stocarea in conditii de siguranta maxima a restului de mercur existent, spre exemplu in minele de sare subterane, adaptate pentru eliminarea deseurilor. O intreprindere spaniola, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de mercur, a aprobat deja masurile adoptate de Comisie, la fel ca si Guvernul spaniol si industria europeana de clor si sodiu, care folosesc acest metal. Pe de alta parte, oficialii europeni vor sa elaboreze un acord international limitativ, destinat sa reduca expunerea omului si a mediului inconjurator la mercur.
Trebuie spus ca, in doze ridicate, mercurul poate provoca moartea, iar in doze relativ mici poate afecta grav sistemul nervos. (S.N.)