Adrian Nastase, editorialistul Jurnalului National, comenteaza o problema la ordinea zilei: "S-au vazut la TVR".
"Un eveniment recent mi-a adus aminte de o schita umoristica aparuta in primii ani ai "puterii sovietice". O femeie necajita vine la partid si spune ca are un barbat care nu munceste, apare in fiecare seara beat acasa si o bate. Partidul nu poate tolera asa ceva, drept pentru care il amendeaza pe barbat. A doua zi femeia vine la partid si mai necajita si spune: "Eu sunt singura care aduc bani in casa, acum tot eu trebuie sa platesc si amenda!". Evenimentul despre care vorbeam este amendarea postului public de televiziune cu 10.000 de lei de CNA pentru publicitate politica. Era vorba despre emisiunea "Ne vedem la TVR" din 16 aprilie curent, cand Emil Boc, Elena Udrea si Gheorghe Flutur - inventatorul alfabetului ovin - au incercat sa convinga publicul ca in tara totul e bine.
Aparent, gestul CNA e salutar, pentru ca excesele partizane ale postului public sunt rareori pedepsite. Dar dupa o prima clipa de extaz mi-am dat seama ca, de fapt, NOI platim amenda asta. Adica dumneavoastra, eu - cei care finantam TVR prin taxe si impozite. Altfel spus, NOI am fost victima indoctrinarii ilegale si tot noi suntem cei pedepsiti pentru ea. Precum personajul din snoava de mai sus.
Buna treaba, mi-am zis. Pentru pixuri si caciulite din campania 2004, subsemnatul plateste printr-un dosar cu 970 de martori - acum in derulare accelerata. Acum platesc si pentru campania PDL de anul viitor. Asta sa insemne partid popular? Adica partidul se zbenguie si poporul primeste nota de plata? In ritmul asta, nu m-as mira sa fim chemati sa punem mana de la mana ca sa facem flota comerciala la loc. (Oricum, am fost mandru cand Regele Ferdinand si Traian Basescu si-au dat mana pentru a trimite "in teatru" fregata cumparata de PSD...) Sau sa dam statului contravaloarea casei din Mihaileanu repartizata nu mai stiu cui, in nu se (mai) stie ce conditii.
In cazuri precum cel avut in vedere de CNA se impun, fara doar si poate, sanctiuni. Dar n-ar fi oare mai normal ca in relatiile interne din TVR acesti bani sa fie imputati, in cele din urma, realizatorilor respectivi? Pentru ca daca nu procedam asa, cei din aceasta institutie publica nu se vor mai afla sub nici un control. Ei au, la capatai, banul public ca si cum ar avea o asigurare totala de malpraxis. Fac tot ce doresc (sau ce le spune Rodica Culcer), iar amendat e statul, adica banul public, adica NOI. Si daca mai era nevoie de un argument, potrivit datelor oficiale, pe anul 2010 TVR a iesit cu un deficit de 38,5 milioane de euro. Vin alegerile si daca amenzile se intetesc bugetul institutiei o sa semene tot mai mult cu bugetul statului insusi, traitor total pe datorie. Si in cazul asta, sa va mai amintesc? Tot noi platim."