Agricultorii doljeni cultiva din ce in ce mai putin tutun fie din cauza ca nu si-au primit subventia uriasa promisa, fie pentru ca pretul de vanzare este destul de mic, oamenii incasand un euro pe un kilogram de tutun uscat. Cu sprijinul UE, statul pompeaza 1.168 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu tutun. APIA anunta ca incep platile.
Desi un pachet de tigari costa 2,6 euro, cultivatorii de tutun primesc doar un euro pentru un kilogram de tutun uscat si de calitate. Preturile de tranzactionare a tutunului brut au ajuns la un astfel de nivel, pe o piata in care pretul produsului finit este in continua crestere. Institutul National de Statistica a aratat ca numai anul trecut tigarile si tutunul s-au scumpit cu 6,5%. In schimb, agricultorilor li se cuvine o subventie de 1.168 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu tutun. Acesta era motivul pentru care se cultiva tutun in Dolj pe arii extinse. O astfel de suma este net superioara oricarei alte culturi care se preteaza la solurile din Romania. Dar, cu toate ca in Dolj exista un sol propice culturii de tutun, agricultorii locali nu se mai inghesuie ca in alti ani sa cultive aceasta planta, din cauza ca subventiile vin foarte greu. Un fermier local, Ion Oancea, spune ca oamenii nu mai sunt tentati sa cultive tutun: "Avem contract cu o firma procesatoare din Ungaria, care ne da un euro pe kilogramul de tutun uscat. Problema este ca subventia pe 2011 este de 1.200 de euro pe hectarul de tutun, dar nu am primit banii pana la aceasta data si lumea nu mai are incredere sa cultive aceasta planta". Fermierii doljeni spun ca au ajuns pana la Ministerul Agriculturii cu problema subventiei, dar s-a invocat lipsa banilor si au fost trimisi la Ministerul Finantelor sa discute. Anii anteriori, subventia fusese si mai mare: de 2.700 de euro la hectar.
"Nu ne mai da statul subventiile pentru tutun. Tot asteptam de asta-iarna. Trebuia sa primim pe anul trecut, dar nu ne-au dat nimic pana acum. Noi am dat tutunul bun, de calitate, la firma care colecteaza. Anul asta nu vom mai pune tutun", a spus Tudor Barbu, agricultor din comuna doljeana Bratovoiesti.
Potrivit Directiei pentru Agricultura, zonele in care se cultiva tutun in Dolj sunt in partea de sud a judetului: Marsani, Amarasti, Daneti, Bratovoiesti. Una peste alta, singura uscatorie de tutun din zona, candva existenta in Bratovoiesti, este de ani buni o ruina.

Tehnologia tutunului

Cultivatorii de tutun incep prin a semana in rasadnita, dupa care planteaza in camp si pun apa "cu cana, ca la cultura de varza", spun localnicii din Bratovoiesti. "Tutunul se ingrijeste bine, adica usor. Il sapam, il dam cu azot. Daca da Domnul ploaie, atunci se face recolta. Cand se ingalbeneste frunza, il culegem si il punem la uscat in solar, ca nu mai exista uscatoria din comuna", a explicat un agricultor doljean.
Subventiile se platesc abia acum

In Dolj au fost cultivate anul trecut 117,5 hectare de tutun. Saptamana aceasta incepe plata subventiei pentru fermierii care au cultivat tutun anul trecut, a anuntat directorul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Dolj, Emil Calugaru. Persoanele care au pus anul trecut in pamant tutun au de primit 1.168 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu aceasta planta. Din punctul de vedere al APIA, platile sunt "in termen", pentru ca ele se pot face pana in luna iunie a acestui an. Emil Calugaru a precizat ca 259 de fermieri doljeni au cerut subventia pentru culturi de tutun. Pe langa cei 1.168 de euro, agricultorii care cultiva tutun mai primesc subventia pe suprafata, de 92,2 euro pe hectar, si subventia pe cultura, de 32,42 euro la hectar.
Tigarile se scumpesc de la 1 iulie
De la 1 iulie, odata cu majorarea accizei la tutun, pretul unui pachet de tigari va creste cu 15-20 de bani. Acciza urca de la 76,6 euro la mia de tigarete la 79,19 euro la mia de tigarete, conform prevederilor de aliniere la accizele de tutun, convenite cu UE.
Se platesc si subventiile pentru zootehnie
Tot in aceasta saptamana vor incepe platile restante pentru zootehnie, respectiv restul de 50% din subventia cuvenita crescatorilor de animale, anunta APIA Dolj. Pentru bovine, subventia de la stat este de 400 de lei pentru fiecare animal, iar pentru ovine - 40 de lei.