Potrivit unui studiu realizat de CLIMM Craiova, din punct de vedere turistic, Oltenia si regiunea similara din Bulgaria (zonele nord-vestica si central-nordica) se confrunta cu aceleasi probleme. În cadrul proiectului „Dezvoltarea porturilor turistice dunarene, începând de la Mehedinti-Vidin pâna la Olt-Plevna“, finantat prin programul Phare CBC 2005 România Bulgaria, Consiliul Local al Întreprinderilor Mici si Mijlocii (CLIMM) Craiova a realizat un studiu privind identificarea prioritatilor deja existente si a actiunilor în implementare cu privire la dezvoltarea turistica a porturilor dunarene începând de la Mehedinti-Vidin pâna la Olt-Plevna. „În cadrul acestor zone au fost identificate atât oportunitatile si potentialul turistic de care dispun aceste zone, precum si nevoile de dezvoltare din aceste zone transfrontaliere“, se arata în studiu. Zona S-V Oltenia este bogata în ceea ce priveste arhitectura traditionala, folclorul, arta si mestesugurile, cultura si istoria. De asemenea, zona prezinta un potential mare pentru turismul sportiv si de agrement: pescuit, trasee, ciclism sau canotaj. „Din lipsa mijloacelor financiare proprii si a interesului scazut al investitorilor, resursele de apa termala din Lonele, Desa, Urzicuta si Ghercesti au ramas pâna acum neexploatate“, precizeaza studiul. În aceasta zona se pune accentul pe agroturism. 
Turismul bulgaresc În cadrul zonei de nord-vest a Bulgariei, obiectivele turistice pot fi reprezentate de peisajul pitoresc oferit de variatele forme de relief. O atractie turistica pot fi si numeroasele pesteri, formatiuni pietroase, cascadele si parcul natural din Vratsa (Balkan), cele sapte izvoare minerale din judetele Vârset si Berkovita, cetatea Baba Vida, vârful Vola si manastirile Ciprvsky si Klissouki. „Infrastructura de turism este slab dezvoltata în aceste zone, existând doar câteva hoteluri si cabane special amenajate în scop turistic“, se arata în studiu. Potrivit acestuia, zona central-nordica a Bulgariei dispune de o bogata mostenire naturala si culturala si de un mare potential turistic în apropierea oraselor Plevna, Veliko, Târnovo si Ruse, însa infrastructura de turism este si aici slab dezvoltata. 
Probleme similare pentru ambele zone 
Analiza Swot a acestor zone a evidentiat faptul ca ambele comunitati (româna si bulgara) se confrunta cu probleme similare - o infrastructura slaba de transport, somaj ridicat, venituri mici, dependenta mult prea mare de agricultura, un nivel scazut al activitatilor industriale, lipsa unei pregatiri de calitate, probleme de mediu.