Autoritatile din orasul Aninoasa, din Valea Jiului, vor sa puna in practica un proiect inedit de turism subteran. Inceperea lucrarilor este prevazuta pentru anul viitor, mina Aninoasa urmand sa fie prima mina din Romania transformata intr-un muzeu, la finalul procesului de inchidere si ecologizare, potrivit Mediafax. Daca acest proiect va fi incheiat cu succes sau va fi un nou Dracula Park, va depinde de eficienta cu care se vor mobiliza autoritatile locale.
Finantarea intregului proiect, care depaseste 2,1 milioane de euro, a fost aprobata de catre reprezentantii Bancii Mondiale. Autoritatile au realizat deja studiile de fezabilitate si proiectul tehnic pentru lucrarea numita "turism subteran". Pe langa aceasta parte a proiectului, este vizata transformarea unei parti a orasului Aninoasa intr-un parc de distractii, gen Disneyland.
Muzeul subteran se va intinde, potrivit proiectului, pe o suprafata de peste doua hectare, iar turistii vor intra sa-l viziteze cu ajutorul unei colivii, la fel cum intrau si minerii in put. Ajunsi in subteran, vizitatorii vor avea posibilitatea sa se imbrace in salopete, cu casti si lampase de mineri, si vor fi plimbati, atat pe jos, cat si cu ajutorul unor vagoneti. De asemenea, proiectul prevede amenajarea in subteran a unor baruri si restaurante, iar la suprafata, dar tot in incinta minei, amenajarea unui lac de agrement.
Proiecte asemanatoare exista deja in tarile vecine, cum ar fi Ungaria sau Croatia, ne-a declarat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT). El afirma ca turistii straini sunt mai interesati de acest tip de turism, prin care pot explora lucruri noi, in timp ce turistii romani prefera concediile de odihna. Valea Jiului mai sufera inca de un deficit de imagine, din cauza accidentelor produse la minele de acolo, si de aceea turistii romani ar putea fi mai reticenti fata de proiect. (Simona Necula)