Se pare ca teoria presedintelui Basescu privind grupurile de interese de pe piata energiei se dovedeste reala.
Potrivit ultimelor rapoarte ale Corpului de Control al Ministrului Economiei si Comertului complexele energetice de la Rovinari si Turceni au livrat insemnate cantitati de energie electrica unor societati comerciale cu capital privat care, la randul lor, au revandut aceasta energie catre SC Electrica SA si SDFEE Transilvania Nord. Mai mult, controalele au stabilit ca preturile practicate in relatiile contractuale cu acesti intermediari au fost sub cele utilizate de SC Electrica SA, in conditiile in care selectarea acestor intermediari nu s-a bazat pe criterii care sa favorizeze competitia corecta pentru toti participantii la piata libera a energiei electrice, SC Electrica SA fiind clar defavorizata. Controlul scoate la iveala faptul ca Turceni SA a vandut in cursul trimestrului I din 2006 energie electrica unor furnizori licentiati cu capital privat la preturi cu aproximativ 25% mai mici decat cele practicate uzual pe piata. In aceste conditii, acesti intermediari au putut revinde si catre Electrica SA energia electrica. Numai in aceasta perioada, respectivii intermediari au obtinut un profit estimat la peste 15.000.000 RON. In acest mod, CE Turceni a pierdut un potential profit egal cu suma mentionata mai sus, iar SC Electrica SA a fost clar defavorizata.
Tot pe piata libera, CE Turceni SA a livrat in aceeasi perioada de timp energie electrica societatii Electrica SA la preturi mai mari decat cele din domeniul reglementat cu 10 RON/MWh si cu aproximativ o treime mai mari decat cele utilizate in relatiile contractuale cu operatorii privati. In acest mod, consumatorii eligibili care beneficiaza de energie electrica furnizata de SC Electrica SA au platit tarife grevate de costurile mari de achizitie a energiei electrice efectuate de SC Electrica SA.
Intr-o scrisoare oficiala, ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut ßeres, a cerut ca doi reprezentanti ai directiilor de Cercetari Penale si Investigarea Fraudelor din cadrul IGPR sa acorde asistenta Corpului de Control al ministrului Economiei si Comertului in cercetarile intreprinse.