News.cocrect.com informeaza: Catastrofa din Japonia afecteaza economia din intreaga lume
Dezastrul natural din Japonia a adus odata cu el o catastrofa economica. De cateva zile principalele burse din lume inchid in scadere, iar economia Japoniei este practic blocata.
In doua zile de tranzactionare companiile japoneze au pierdut circa 626 mld. $ din valoare.
In Europa, cea mai afectata a fost bursa germana, indicele DAX scazand cu circa 3,5%, fiind urmata de cea franceza, cu peste 2,1% si de cea britanica, cu 1,5%. Banca Japoniei a inundat piata cu lichiditati in valoare de 245 mld. dolari pentru a se asigura ca exista suficienti bani in cazul unor retrageri masive de fonduri, scrie zf.ro
Uzinele japoneze sunt inchise, comertul intern este oprit, exporturile inexistente, iar investitorii sunt speriati. Nota de plata pe care se pregatesc sa o achite companiile de asigurare este colosala, iar efectele se vor simti anul viitor chiar si in Romania.
Lovite puternic au fost insa si companiile de asigurari, care fac si acum calcule. S-au vehiculat sume colosale, de la 10 la 50 de miliarde de dolari. La fel, nota de plata se va simti anul viitor si in Romania, potrivit Antena3.
Lumea a sarit in ajutorul Japoniei. Pana si Moscova a dat o mana de ajutor si a anuntat ca este gata sa sporeasca livrarile de gaze.
Specialistii sunt siguri ca Japonia isi va reveni, chiar daca este cea mai indatorata tara din lume.
In Japonia, primele evaluari arata ca pagubele depasesc 150 de miliarde de dolari. Un expert al Bancii Mondiale, Abbas Jha, a declarat, citat de BBC, ca "in conditiile in care refacerea tarii in urma cutremurului produs la Kobe, in 1995, s-a facut in aproximativ cinci ani, este greu de crezut ca reconstructia in zona afectata de seismul de saptamana trecuta s-ar putea incheia mai devreme de 2016".