Costi Rogozanu publica un articol cu titlul 'S-au vandut EVZ si Capital. Si? "Presa de stanga" a lui Geoana. Ringier pricepe "quality"?', pe care il puteti citi in continuare.
'• Stirea data de Tolontan a fost confirmata azi oficial si de trustul lui Bobby Paunescu, si de Ringier (care a mai luat niste decizii drastice zilele astea, inchideri de reviste in proiect, dupa ce in prealabil au fost anuntate reduceri de salarii).
• Primul gand - o sa mai avem un mogul, de data asta clar portocaliu. Mai departe? Nu prea inteleg panica la aparitia unui nou trust de media destul de solid dupa achizitia amintita. Panica trebuie sa vina din alta parte: ca sunt trusturi care tin cu Basescu sau care urasc Basescu. Si atat.
• E o iluzie sa credem ca mogulii sunt monocolori. Vantu l-a urat pe Basescu si i-a dat lovitura finala lui Geoana in campania electorala. Paunestii au fost in diverse zone politice si ei. Pacatul mogulului de presa este tocmai acesta: transpartinic si transideologic.
• Geoana a fost ironizat cand a spus ca vrea presa de stanga: e mai cinstit sa spui ca vrei intarita o zona ideologica, decat sa ceri presa pro-X sau anti-Y (Geoana a fost oportunist in stilul sau inimitabil cu alta formulare - condamnarea comunismului si a mineriadelor. Anti-Iliescu adica. Imi pare rau, dar in conflictul asta tin cu Iliescu...). Pacatul lui Geoana este ca el gandeste ireversibil clientelar - el vrea o presa care sa-i apere oamenii (or presa din asta a fost slava domnului - ca l-au aparat televiziunile cape nimeni altul). Dar o presa asumat de stanga ar fi cazul sa apara, nu cu sprijin de la vreun partid. Ci sa apara natural. Realitatile o cer. Avem numai ziare care isi asuma diverse "drepte".
• Nu sunt din cei care sa demonizeze absolut mogulismul in Romania - genul asta de isterie n-ajuta pe nimeni. Dar cred ca renuntarea usoara a Ringier la EVZ si Capital este si un episod important in demitizarea "multinationalei" - idolul la care s-au inchinat romanii vreo 10 ani. Ziaristul trebuie sa-si faca treaba in conditii austere - vor conta cazurile individuale si va conta solidaritatea trans-trusturi intre ziaristii buni.
• Avem o problema de sistem, nu doar de exceptii mogulesti. Parerea mea e ca multinationalele din Romania au gandit "mogulesc" in multe momente importante, si Ringier nu face exceptie. Perspectiva de acum asupra presei, ca parte dintr-o piata care dicteaza tot, este cea care ne impiedica de exemplu sa punem la punct un TVR care sa contrabalanseze criza din privat.
• Cred ca am asistat de fapt la o salvare a EVZ plus Capital. Ringier a mai inchis ziare de mare traditie (Magyar Hirlap, in Ungaria), si nu era criza. Elvetienii nu stiu sa faca quality - sau stiu sa se foloseasca de astfel de ziare pentru a obtine altceva (sa nu uitam ca o echipa mai veche - din care faceam parte - a acuzat conducerea elvetiana ca sugera inmuierea tonului anti-Nastase pentru obtinerea publicitatii de stat de atunci). Si asta e o problema a lor, dincolo de criza si alte chestiuni de context. Ramane de vazut daca salvarea asta e o amanare a agoniei.
• Jurnalistii fac ziarul, nu Paunescu, nu Ringier, asta n-ar trebui sa fie uitat - daca procentul oportunist va sufoca oamenii de calitate din redactie, cum s-a intamplat prin alte locuri, totul se va duce de rapa.'