Majoritatea persoanelor cu varsta intre 18 si 45 de ani vizate de noile pensiile obligatorii administrate privat considera ca introducerea acestora este o masura pozitiva. Aceasta desi detin putine informatii cu privire la aceste masuri. Romanii vor putea adera la un fond privat de pensii obligatorii din august pana in decembrie, iar contributiile la acest sistem vor incepe efectiv din ianuarie 2008.

Peste 75% dintre romanii cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani considera ca pensiile private reprezinta o masura pozitiva, potrivit unui sondaj IMAS. Cu toate acestea, 85% dintre persoanele chestionate admit ca sunt "putin sau deloc informate in legatura cu introducerea pensiilor private".
Pentru aceste persoane reamintim ca pensiile private obligatorii (pilonul II) nu presupun nicio cheltuiala in plus. Aceasta pentru ca introducerea fondurilor de pensii administrate privat consta in transferul unui procent de 2% din contributia salariatului la asigurarile sociale, in prezent de 9,5%, din gestionarea statului in cea privata.
Mai trebuie spus ca din iulie va incepe campania de informare a populatiei cu privire la sistemul de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II), potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
Salariatii cu varsta de pana la 35 de ani vor avea obligatia sa adere la un astfel de fond in perioada august-noiembrie. Daca nu vor opta pentru un fond, acestia vor fi repartizati din oficiu. Pentru cei cu varsta cuprinsa intre 36 de ani si 45 de ani, aderarea este optionala.
Presedintele Comisiei estimeaza ca peste 50% dintre salariatii cu varsta intre 35-45 de ani vor opta pentru o pensie din pilonul II. Si asta pentru ca tocmai aceasta categorie, care se apropie de varsta pensionarii, isi face griji cel mai mult, considera Oancea.

Restrictii la publicitate

Companiile autorizate pentru administrarea unor fonduri de pensii private obligatorii nu au voie sa desfasoare campanii publicitare pana in august, cand incepe aderarea la aceste fonduri, a declarat ieri presedintele CSSPP. Acesta a mai spus ca pana la finele anului va fi infiintat Fondul de Garantare a pensiilor private si se va stabili nivelul contributiilor.
Oancea a precizat ca Fondul de Garantare reprezinta ultima sursa din care se vor plati pensiile in cazurile extreme in care o companie ar da faliment si nu ar mai putea plati drepturile de acumulare. Presedintele Comisiei a tinut sa sublinieze faptul ca Fondul garanteaza plata pensiilor, dar nu si nivelul acestora. Oancea a aratat ca nici in sistemul public nu se poate sti nivelul pensiei la batranete.