B365.realitatea.net informeaza : Primaria vrea sa faca trei pasaje subterane la Piata Presei Libere
Pasajul de la Piata Presei se complica. Proiectul initial care prevedea construirea a doua pasaje subterane a fost modificat in Comisia de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, fiind adaugat si un al treilea pasaj. Problema este insa ca lucrarea a fost deja atribuita unui constructor in forma cu doua pasaje rutiere.
Schimbare radicala la proiectul Pasajului subteran de la Piata Presei Libere, operata de arhitectii din Comisia de Urbanism si Amenajarea teritoriului de la Primaria Capitalei. Astfel, conform proiectului initial se intra in pasaj de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti, din dreptul Fantanii Miorita si se iesea prin doua pasaje separate fie spre Bd. Kiseleff, fie spre Bd. Marasti. Astfel, aproximativ la jumatatea pasajului, se realiza o ramura care sa asigure iesirea spre bulevardul Marasti.
In sedinta de miercuri a Comisiei de Urbanism proiectul a fost modificat substantial. Astfel, conform studiului de trafic efectuat pentru zona respectiva, solutia este un pasaj cu intrare tot de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti, din dreptul Fantanii Miorita insa cu iesire prin doua pasaje subterane fie spre Bd. Kiseleff, fie spre Bd. Expozitiei. In plus, se va construi si un al treilea pasaj dinspre Bd. Poligrafiei catre Bd. Kiseleff.
Problema este insa ca Primaria Capitalei a atribuit deja in mai un contract pentru proiectarea si executia Pasajului de la Piata Presei Libere pe baza unui caiet de sarcini care prevedea doua pasaje de iesire spre Kiseleff si Bd. Marasti. Contractul a fost atribuit Asocierii SC Apolodor Demolari SRL-SC Eurovia Construct International - SC Tehcon Edilitare si Infrastructura SRL - SC Consitrans SRL. Valoarea finala pentru care a fost atribuit contractul este de 74,9 milioane lei (18,2 milioane euro). Proiectarea si executia pasajului trebuie sa respecte insa un Plan Urbanistic Zonal trecut pe la Comisia de Urbanism si aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Seful Directiei generale de Infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, Madalin Dumitru, spune insa ca intre proiectul licitat in mai si cel prezentat miercuri in Comisia de Urbanism nu sunt diferente. "Noi in luna mai am facut licitatie pentru prima etapa a acestui proiect, respectiv Pasajul subteran care intra pe DN1 si va iesi pe bd. Kiseleff si pe bd. Marasti. Bd. Marasti este tot una cu bd. Expozitiei, deci este acelasi lucru cu ce s-a discutat astazi la Comisie. Etapa a doua, pasajul care pleaca de pe bd. Poligrafiei si ajunge pe Kiseleff va fi facuta ulterior. Am facut licitatia inainte de aprobarea PUZ-ului deoarece aceasta era singura varianta fiabila si era prevazuta in Planul Urbanistic General", a precizat Madalin Dumitru.
Comisia de Urbanism nu a votat inca proiectul final pentru Pasajul de la Piata Presei Libere, acesta urmand sa fie reluat in discutie intr-o sedinta viitoare.