Impulsionarea proprietarilor sa-si izoleze termic apartamentele face parte din Programul de reabilitare termica a cladirilor multietajate, lansat de MTCT, a declarat Gina Petrescu, reprezentanta ministerului.
Programul a fost demarat in 2005, cand au fost inscrise 26 de cladiri multietajate, in acest an ajungandu-se la 600 de cladiri, dintr-un total de patru milioane de apartamente care trebuie izolate termic. Reprezentanta MTCT a explicat cum se desfasoara acest program de reabilitare. In primul rand, pentru a putea intra in cadrul programului, asociatiile de proprietari trebuie sa faca auditul energetic al cladirii.
Dupa aceea, ei trebuie sa aleaga unul dintre pache-tele de reabilitare termica a blocului, neputand ramane numai la etapa auditului, care este doar prima faza a programului. Adriana Iftime, reprezentant al Patronatului Societatilor din Constructii, ne-a spus ca un pachet complet, prin care se realizeaza izolarea termica a apartamentului, cuprinde tratarea fatadei, refacerea terasei, refacerea instalatiilor de incalzire. De asemenea, acest pachet mai cuprinde izolarea planseului pentru subsol, in cazul apartamentelor de la parter, si inlocuirea tamplariei termoizolante. Asociatiile de proprietari pot alege diferite variante ale acestui pachet, in functie de caracteristicile cladirii.
Prin intermediul acestui program, MTCT asigura cheltuielile pentru studiul de fezabilitate, pentru expertizare si pentru auditul energetic. In plus, acopera 34% din partea de executie, 34% urmand sa fie suportat de catre asociatii, iar restul de catre proprietarii locuintelor.
Reprezentanta MTCT ne-a enumerat avantajele acestui program, printre care reducerea consumului de energie termica, reducerea costurilor de intretinere, imbunatatirea conditiilor de mediu, precum si reducerea sumelor alocate pentru ajutoarele acordate pentru energie familiilor cu venituri mici.
Mai trebuie spus ca pretul pentru un metru patrat termoizolat depinde de foarte multe aspecte, cum ar fi pozitionarea cladirii, designul si dimensiunile acesteia, materialul folosit pentru constructie, precum si pozitia cladirii fata de est si vest. De exemplu, cladirile pozitionate spre sud au nevoie de cinci centimetri de termoizolare exterioara, pe cand cele pozitionate spre nord de pana la 10 centimetri.

Romania bate Bulgaria la reabilitarea termica

Un alt motiv pentru care tara noastra trebuie sa aplice Programul de reabili-tare termica este alinierea la standardele europene din acest domeniu. Acelasi lucru trebuie sa se intample si in cazul Bulgariei, care insa, spre deosebire de Romania, nu are acest program la fel de bine pus la punct. Reprezentantul unei firme care colaboreaza cu ministerul pentru realizarea programului a declarat ca in tara vecina se lucreaza inca pe baza de voluntarism, se apeleaza la materiale alternative pentru micsorarea costurilor, iar fatadele blocurilor sunt foarte urate.