O noua taxa bagata pe gat pe ultima suta de metri de guvernarea pesedista ar putea scoate soferii la proteste in strada. Si asta pentru ca, de la 1 ianuarie 2005, taxa de drum (care intra deja in pretul carburantilor) se va mai plati o data, separat. Transportatorii asteapta instalarea noului guvern pentru a negocia noua taxa. In caz contrar, ne asteapta ceva proteste.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADR) a anuntat ca, de la 1 ianuarie 2005, toti posesorii de autovehicule vor fi obligati sa achite taxa de utilizare a drumurilor, rovinieta, cu o valabilitate de 12 luni. Taxa va fi diferentiata in functie de categoria vehiculului, de masa totala maxima autorizata si de emisiile poluante. Pentru ca nu au cu cine “negocia“ taxele in speta, pana la formarea noului guvern, transportatorii stau in expectativa. Pe de alta parte, recunosc ca exista posibilitatea sa blocheze drumurile in cazul in care nu se ajunge la o intelegere.
“Asteptam noul guvern pentru ca nu avem cu cine discuta acum. Iar lista subiectelor de discutat este destul de mare“, afirma vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Ioan Lixandru. “Chiar daca aceasta taxa, pe care noi o platim inca din 2002, dar la alte valori, mai mici, nu va insemna cresteri prea mari de costuri, tot ne afecteaza. In plus, noi consideram ca nu este normal sa platim taxa pe tot anul, in avans, pentru ca nu circulam tot anul pe drumurile nationale. Este un tratament incorect comparativ cu transportatorii straini, care platesc numai pe perioada cat tranziteaza Romania“, mai spune Lixandru. Potrivit CNADR, rovinietele vor putea fi achitate la oficiile postale, in reteaua benzinariilor Petrom si la sectiile de drumuri nationale din teritoriu. Taxa trebuie platita cu 20 de zile inainte de 1 ianuarie 2005, adica de pe 10 decembrie 2004, data care a cam trecut de vreo 8 zile. “Problema este ca la oficiile postale nici macar nu se stie ce taxe trebuie sa platim si daca in Bucuresti se intampla asa, ce sa mai zicem de orasele din provincie“, afirma presedintele Asociatiei Nationale a Patronatelor Operatorilor in Regim de Taxi, Robert Meghesi.

Amenda: intre 3 milioane si 70 de milioane de lei

Cuantumul amenzilor aplicate pentru neachitarea taxei de drum va fi cuprins intre 3 milioane de lei si 4,5 milioane de lei in cazul autoturismelor, intre 15 si 25 de milioane de lei pentru microbuze, intre 30 de milioane de lei si 45 de milioane de lei pentru autocare si intre 10 si 70 de milioane de lei in cazul vehiculelor destinate transportului de marfa.
In prezent, autoturismele, microbuzele, autobuzele, autocarele si vehiculele de transport marfa cu masa de pana la 3,5 tone sunt exceptate de la plata acestei taxe.