Judetul Galati reprezinta dovada clara a esecului Legii nr. 15/2003 (privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala), in conditiile in care primariile din judet se afla in imposibilitatea de a onora mai bine de trei sferturi dintre cererile de acordare a unei suprafete de teren destinate acestui scop.

Principalul motiv il reprezinta lipsa pamintului fie pentru ca autoritatile locale nu mai au la dispozitie suprafete de teren pentru a fi alocate acestui program, fie pentru ca unele parcele care ar putea fi dirijate catre constructia de locuinte sint disputate in justitie cu mostenitorii fostilor proprietari.

Intr-o astfel de situatie primariile nu au dreptul sa instraineze terenurile aflate in litigiu atit timp cit instantele de judecata nu s-au pronuntat definitiv si irevocabil in privinta lor. Prin urmare tinerele familii din Galati sau Tecuci, care ar dori sa se stabileasca in mediul rural si sa porneasca o mica afacere, se vad puse in situatia de a face cale intoarsa.

Greu in mediul rural, imposibil in mediul urban

Practic neputinta autoritatilor locale de a onora cererile inregistrate in raza de jurisdictie afecteaza prin ricoseu si programele guvernamentale care se adreseaza celor pina in 35 de ani. Este vorba in general de programe cu finantare europeana ce vizeaza infiintarea de microferme sau alte afaceri in sectorul agricol care ar fi putut fi accesate de familiile galatene daca ar fi avut posibilitatea sa se stabileasca in mediul rural.

Nu mai e cazul sa dam nume de localitati pentru ca situatia amintita se intilneste in aproape toate comunele judetului. Culmea este ca nici principala modificare a Legii nr. 15/2003, ce priveste atribuirea de terenuri si in mediul urban, nu poate fi pusa in aplicare din acelasi motiv: lipsa terenurilor. La cite procese au pe rolul instantelor primariile din Galati si Tecuci pe Legea nr. 18/2001, nu este sigur ca macar peste 20 de ani sa se poata sti cu siguranta pe ce suprafete de teren se pot baza.

Asa stind lucrurile, multe dintre familiile tinere au schimbat macazul, preferind sa-si investeasca banii in achizitionarea de terenuri cu statut juridic cert in mediul rural, urmind ca mai apoi sa se gindeasca la demararea unei mici afaceri cu bani din imprumuturi bancare.

Incapacitatea autoritatilor locale de-a pune in aplicare prevederile legale privind atribuirea de terenuri pentru constructia de case, i-a determinat pe tineri sa se reorienteze pentru a-si vedea implinit visul.