Cornel Nistorescu (foto) publica in cotidianul.ro articolul intitulat "Moare cu Romania de gat!", pe care il puteti citi in continuare.
'Cand am auzit de amenintarile presei la adresa securitatii nationale, m-a pufnit rasul. O fi Traian Basescu enervat de felul in care se manifesta libertatea presei in Romania. O fi sisi consilierul Avramescu, inspirat in idee dintr-o tara africana! Acolo se petrec o sumedenie de trasnai!
Cu ani in urma, cand eram intr-un juriu UNESCO pentru libertatea presei, am participat alaturi de alti jurnalisti din lume la un demers pentru eliberarea unui nigerian arestat. Omul difuzase stirea ca presedintele tarii sale a asistat bolnav la un meci de fotbal al echipei nationale. Si a luat doi ani (pe care i-a facut!). Marele premiu n-a facut decat sa panseze o rana si o nedreptate.
Nu-mi imaginam ca, peste ani, un asemenea lucru s-ar putea petrece si la noi. Ca afacerile lui Mircea Basescu, prezentate in presa mai mult sau mai putin corect, dar afaceri de om cu mustata-n dunga, pot fi incluse la capitolul amenintari sau vulnerabilitati pentru siguranta nationala. Asa si cearta fiicei sale EBA e tot o amenintare pentru siguranta nationala. Si o injuratura la adresa catelului de acasa tot asta ar putea sa reprezinte.
La urma urmei, orice intrebare care nu convine presedintelui, orice informatie care provoaca nelinisti sau irita populatia, tot la acest capitol poate fi introdusa!
Ce sa intelegem din noua strategie de securitate. Ca nu avem de-a face cu un banc despre democratie, ci cu o convingere ferma a lui Traian Basescu. Si a amaratului de Emil Boc. Miercuri seara, intrebat de jurnalisti ce crede despre introducerea presei pe lista de vulnerabilitati, parodia asta de premier era ferm convins ca pericolul este real. Si nu de azi, de ieri, de cand a inceput criza economico-financiara, ci din 2004, de cand a venit Traian Basescu la putere.
Ce putem citi in documentul trimis de CSAT Parlamentului si in parerea premierului furios? Ca nu-i nici farsa, nici amenintare, nici greseala! CSAT-ul, un organism depasit, util doar pentru a gadila enorma vanitate a presedintelui Traian Basescu, exprima felul primitiv de intelegere a democratiei, inclusiv a libertatii de exprimare. Traian Basescu ne arata inca o data ca, montat de mediocrii si lingusitorii sai consilieri, a ajuns la betia de sine continuta de expresia "Romania sunt eu".
In loc sa rada, sa se certe sau sa astepte, presa din Romania ar trebui sa stranga randurile si sa se solidarizeze. Din acest moment, libertatea de exprimare a intrat in faza unui pericol mortal. Traian Basescu este convins ca tara nu are decat un viitor si o ratiune, nascute din felul in care gandeste el! Altfel, moare cu Romania de gat!'