Politele de asigurare vandute prin ghiseele bancilor comerciale, cunoscute sub denumirea de bancassurance, sunt foarte raspandite in Europa Occidentala.
Astfel, vanzarea politelor de asigurare pentru populatie prin intermediul bancilor este foarte des utilizata in state precum Franta, Spania, Italia sau Portugalia, unde 60-80% din subscrierile societatilor de asigurari provin din sistemul de bancassurance.
Asta si pentru ca bancile ofera o retea de distributie de regula mult mai vasta fata de cea detinuta de companiile de asigurari si se bucura, totodata, de un grad mai ridicat de notorietate si incredere. Aceasta situatie pare a se extinde si in Romania unde, in opinia unor analisti, politele de asigurare vandute prin ghiseele bancilor comerciale ar putea reprezenta pana la 25% din volumul primelor subscrise de asiguratori.
Desi nu exista inca o statistica oficiala, potrivit estimarilor presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan, piata asigurarilor s-a ridicat anul trecut la aproximativ 1,1-1,2 miliarde de euro.
In aceste conditii, subscrierile prin banci s-ar ridica la aproximativ 275-300 de milioane de euro. In legislatia romaneasca produsele bancassurance sunt definite ca polite de asigurare care pot fi complementare unor servicii bancare. Piata din Romania de bancassurance este dominata de asigurarile atasate aproape obligatoriu unui credit bancar, pentru protectia impotriva riscului de neplata sau a decesului imprumutatului.
Presedintele BCR Asigurari, Romeo Jantea, apreciaza ca sistemul de vanzare prin banci se va dezvolta puternic in urmatoarea perioada, iar in aproximativ cinci ani va ajunge sa detina in totalul vanzarilor ponderi asemanatoare cu cele din statele vest-europene. (Mugur Cosmin)