In urma controalelor riguroase efectuate de vamesii din Portul Constanta Sud - Agigea, s-a constatat o crestere a volumului de marfuri abandonate de catre cei care doreau sa eludeze prevederile legale, transmite Infostar.
Autoritatea vamala constanteana a constatat, in ultima perioada, faptul ca numeroase marfuri ce fusesera trecute sub consemn au fost lasate de izbeliste.
Consemnul reprezinta o supraveghere stransa in timpul depozitarii, dar si controlul riguros pe durata formalitatilor vamale.
La marfurile suspecte, vamesii din Portul Constanta Sud au efectuat controale fizice totale, fiind descoperite numeroase marfuri ce nu figurau in acte, dar si produse contrafacute, ce incalca legislatia privind proprietatea intelectuala. Din aceasta cauza, multe firme au preferat sa lase marfa in parasire, chiar daca statul va intra in posesia ei la scurgerea termenului legal pentru declararea abandonului.
Infostar aduce ca exemplu o firma din Bucuresti, care la incercarea vamesilor de a efectua formalitatile vamale, a preferat sa abandoneze containerul in port.
In container s-au gasit 19.900 camasi, 2.100 de pantaloni-sport, 680 de costume-sport, 6.800 de tricouri si peste 20.000 de accesorii de telefoane mobile. Iulian Teseleanu, seful Biroului Vamal Constanta Sud, citat de Infostar, afirma ca respectivele marfuri, ca si cele confiscate sau abandonate pana acum vor fi preluate de catre Directia de Finante a judetului Constanta pentru valorificare sau pentru acordarea de ajutoare sinistratilor, dupa caz.
El a confirmat ca in zona sa de supraveghere se efectueaza permanent analize de risc, pentru a se depista marfurile de contrabanda sau contrafacute. Teseleanu spune ca este posibil ca respectiva crestere a volumului de marfuri abandonate sa fie determinata de sanctiunile financiare usturatoare aplicate firmelor care incalca legea.