Din 2009, toate cladirile din Romania vor trebui sa aiba certificat energetic. Aceasta inseamna ca nu se vor mai putea construi, vinde sau inchiria locatii care nu au o asemenea certificare. Secretarul de stat de la ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), Ioan Andreica, ne-a declarat ca normele metodologice privind expertizarea cladirilor in vederea elaborarii certificatului energetic vor fi aprobate inca din acest an.

Oficialul MTCT, Ioan Andreica, ne-a explicat ca certificatul energetic va fi o adevarata carte de vizita pentru fiecare cladire in parte, care va stabili parametrii reali de eficienta energetica. Astfel, in certificat vor fi evaluate retelele externe, retelele de interior, structura peretilor care vor conduce la date despre pierderile de caldura, structura ferestrelor, izolarea peretilor interiori, precum si masurile care trebuie luate pentru introducerea parametrilor de eficienta energetica europeni.
Andreica ne-a spus ca nici o cladire din tara, publica sau privata, nu va mai putea fi vanduta daca nu detine acest certificat energetic. Mai mult, si pentru a inchiria o locatie va trebui ca ea sa posede un asemenea certificat. De asemenea, in cadrul documentatiei pentru constructia de cladiri, de oricare tip ar fi ele, se va introduce obligativitatea elaborarii unui asemenea certificat energetic.
Intrebat despre modalitatea de elaborare a unui asemenea certificat energetic, Andreica ne-a spus ca documentul va fi intocmit de persoane fizice sau juridice autorizate, firme specializate, care in urma unor expertize vor determina parametrii energetici ai unei constructii, de oricare tip ar fi ea. In acest sens, oficialul MTCT ne-a explicat ca este nevoie de un numar de ani (pana in 2009) pentru implementarea acestui proiect, perioada in care se vor autoriza cei care vor realiza expertizele in vederea elaborarii certificatului energetic. Dar, inca de anul acesta, se vor elabora normele metodologice pentru intocmirea si elaborarea acestui certificat, a subliniat Andreica.

Un prim-pas - reabilitarea termica a cladirilor

Secretarul de stat Ioan Andreica a adaugat ca ministerul pe care-l reprezinta a initiat programe prin care sunt sprijinite comunitatile locale in vederea reabilitarii termice a cladirilor. Potrivit acestuia, din costul de reabilitare, un sfert ar trebui sa suporte ministerul, un sfert sa suporte asociatiile de proprietari, iar restul comunitatea locala, respectiv administratia publica locala. Noua impartire a costurilor de reabilitare termica a fost facuta ca urmare a esecului acestui program in 2005, cand era prevazuta o contributie mai mare din partea comunitatii locale, fapt care s-a dovedit imposibil de realizat financiar. In acest sens, Andreica ne-a declarat ca exista deja solicitari din partea comunitatilor locale care au resursele necesare implementarii programului de reabilitare termica.
Reabilitarea termica este necesara in mare masura si pentru faptul ca cele mai multe cladiri din Romania sunt vechi, fiind construite de 30-40 de ani. Luand ca exmplu locuintele, oficialul MTCT ne-a explicat ca au mare nevoie de reabilitare termica. Adica de protejarea peretilor cu polistiren, de inlocuirea geamurilor cu tamplarie de tip termopan, de inlocuirea retelelor interioare de transport a agentului termic, de izolarea acoperisurilor. In acest sens, dupa calculele specialistilor de la MTCT, ar fi nevoie de circa 500-600 de euro pe familie pentru a se putea reabilita blocurile si apartamentele. Pentru celelalte cladiri, Ioan Andreica a apreciat ca exista deja programe de reabilitare termica pentru diverse cladiri publice si ca toate aceste eforturi sunt necesare pentru a putea pregati Romania pentru integrarea in UE.