Desi toamna se apropie cu pasi repezi, iar una dintre prioritatile gospodinelor o reprezinta aprovizionarea pentru sezonul rece, oferta de legume si fructe din pietele galatene lasa de dorit. Calitatea produselor nu este foarte buna, iar comerciantii anunta scumpiri pentru urmatoarea perioada, in special la legumele de toamna: varza, conopida, gogosari. Nici recolta de fructe nu este foarte buna, iar preturile sunt la fel de piperate.

Conservele pentru iarna fac gaura in bugetul galatenilor

In aceasta toamna gospodinele trebuie sa scoata sume considerabile din buzunare pentru a prepara conserve, iar zacusca se pare ca a devenit un lux deoarece un kilogram de ardei gras costa, in functie de calitate, intre 1 si 2,5 lei, iar rosiile se vand cu 2-3 lei/kg. Gogosarii costa 2,5 lei, morcovul - 2 lei/kg, ceapa - 1,5, vinetele - 1 leu si ardeii capia - 2.

"Productia a fost mica in acest an, iar preturile sunt mai mari ca cele de anul trecut, insa, cel putin la aceste produse, nu cred ca vor mai creste preturile", ne-a spus Vasile Baltat, comerciant din Piata Centrala. La randul ei, Mihaela Nastase, o alta vanzatoare din Piata Centrala, ne-a explicat ca, daca preturile de la produsele care se gasesc deja pe piata vor ramane aceleasi, legumele de toamna se asteapta sa fie mult mai scumpe. "Conopida, varza, ardeii capia, care abia incep sa apara pe piata, vor fi mult mai scumpe fata de anul trecut", ne-a spus Mihaela Nastase.

In prezent in Piata Centrala un kilogram de varza alba se vinde cu 2 lei, iar un kilogram de varza rosie putea fi cumparat ieri cu 3 lei.

Fructele, un lux in camarile gospodinelor

La fel ca si in cazul legumelor, pretul fructelor ii nemultumeste pe multi dintre galateni, iar gemurile si compoturile, care erau nelipsite din camari, in acest an vor deveni un lux. Astfel, pentru un kilogram de mere un galatean este nevoit sa scoata din buzunare intre 2 si 3,5 lei, prunele de toamna se vand cu preturi cuprinse intre 1,6 si 2 lei. In cazul strugurilor preturile sunt cuprinse intre 1,5 si 3 lei, insa pentru saptamana viitoare comerciantii anunta scaderi de preturi de pana la 50 de bani. "Oferta este saraca, iar preturile sunt destul de ridicate. Anul trecut am vandut struguri cu cel mult 1 leu/kg", ne-a spus un comerciant din Piata Centrala.

Una peste alta, gospodinele vor fi nevoite sa-si dramuiasca fiecare banut pentru a cumpara din toate cate putin si pentru a fi sigure ca la iarna nu vor ramane cu camarile goale.