Tinerii casatoriti, cu varsta pana in 35 de ani, vor primi subventii de 20% de la bugetul de stat pentru construirea unei case.
Aceste subventii se vor acorda in cazul in care tinerii contracteaza credite ipotecare. "Calcularea lor se va realiza in functie de pretul unui metru patrat de suprafata construita", a declarat Laszlo Borbely, ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului. Subventiile se vor acorda doar pentru casele cu o suprafata mai mica de 81 mp, echivalentul unui apartament cu trei camere. In momentul finalizarii si predarii locuintelor catre beneficiari, vor fi acordate si subventiile, pentru a se plati ratele la creditul ipotecar. Valoarea subventiilor nu o poate depasi pe cea a creditului si nici limita de cost stabilita periodic de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Aceasta limita se va stabili in functie de evolutia preturilor la constructii. Tinerii care doresc sa-si construiasca o casa si sa primeasca subventia trebuie sa indeplineasca cateva conditii. In primul rand, trebuie sa dovedeasca ca nu detin o locuinta si ca nu au mai primit subventie pentru construirea altei case. De asemenea, sa nu mai fi contractat un credit ipotecar, sa aiba un drept real asupra terenului.
Constructia locuintei trebuie sa se realizeze prin intermediul unor antreprenori specializati. Proiectul face parte din programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, aprobat de Guvern prin ordonanta de urgenta. (S.N.)