Estimarile diverselor institutii de statistica si prognoza, alaturi de cele ale politicienilor, cu privire la viitorul angajatilor dupa aderare, au condus la un optimism in ceea ce priveste evolutia salariilor incepand cu 1 ianuarie 2007.
Astfel, potrivit unui sondaj realizat de catre firma Neogen, pe siteul de recrutare BestJobs.ro si preluat de Mediafax, aproape o treime dintre tinerii care se afla in cautarea unui loc de munca apreciaza ca dupa ce Romania se va integra in Uniunea Europeana, va creste si competitia dintre companii pentru a atrage cei mai buni candidati. In aceste conditii, tinerii intervievati cred ca vor avea loc majorari de salarii din 2007. Pentru realizarea acestui sondaj au fost intervievate 631 de persoane. Dintre acestea, 29% au apreciat ca locurile de munca pentru care sunt calificate vor fi tot mai cautate. Aceasta situatie, considera respondentii, va determina cresterea salariilor. Pe de alta parte, intr-o proportie de 17%, cei intervievati considera ca firmele pentru care lucreaza nu vor rezista concurentei, dupa aderarea tarii noastre la UE.
Aproape 30% dintre respondenti considera ca multi romani vor pleca sa lucreze in strainatate, situatie care va duce la o majorare a cererii si a salariilor. In schimb, 27% dintre cei intervievati au apreciat ca aderarea la Uniunea Europeana nu le va influenta viata profesionala. Sondajul a fost efectuat in perioada 27 septembrie-11 octombrie de catre compania Neogen, care activeaza pe piata serviciilor online si are peste un milion de utilizatori inregistrati in Romania si aproximativ 400.000 in Bulgaria si Serbia.
Rezultatele sondajului sunt in concordanta cu estimarile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), care arata ca in 2007 salariul mediu net lunar va fi de 948 de lei, nivelul maxim urmand sa fie atins in 2010, cand castigul lunar va ajunge la 1.260 de lei. Totodata, pentru 2008 si 2009 proiectia CNP plaseaza salariul la 1.064 de lei, respectiv 1.162 de lei. (S.N.)