Zece doljeni, cu varsta sub 40 de ani, vor primi sprijin financiar de aproximativ 590.000 de lei pentru ca au decis sa se mute la tara si sa infiinteze sau sa preia o ferma.

Prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, Masura 112 ("Instalarea tinerilor fermieri pentru prima data ca sef de exploatatie"), persoanele de pana in 40 de ani (neimpliniti la data depunerii cererii de finantare), care vor sa se stabileasca la tara si sa-si infiinteze exploatatii agricole, pot primi pana la 25.000 de euro. Beneficiarii pot fi atat persoane fizice, cat si juridice care practica in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola este inregistrata in Registrul Fermelor / Registrul Agricol. "Pentru a putea primi sprijin, solicitantul trebuie sa se instaleze pentru prima data in exploatatia agricola ca si conducator (sef) al acesteia", a declarat Daiana-Greta Dumitriu, directoarea coordonatoare a Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Dolj.
Persoana respectiva trebuie sa detina sau sa se angajeze ca dobandeste competente si calificari profesionale in raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare. In plus, trebuie sa fie membru al unei familii de fermieri si sa fi muncit mai mult de 50% din timpul sau de lucru in cadrul fermei (nu neaparat a familiei) cel putin 12 luni inaintea instalarii sale pe cont propriu.

Sprijin de 589.608 lei

Pentru a primi sprijinul, cei interesati trebuie sa prezinte un plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul exploatatiei. "Planul de afaceri trebuie sa includa detalii privind investitiile care se realizeaza, demonstrand ca macar 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru realizarea conformitatii cu standardele comunitare, modernizarea si dezvoltarea exploatatiei", a precizat Daiana-Greta Dumitriu.
Potrivit informatiilor primite de la aceasta, in perioada decembrie 2008 - martie 2009, doljenii au depus zece proiecte pentru a accesa sprijin pentru instalarea in mediul rural (Bratovoiesti, Bucovat, Cotofenii din Dos, Giubega, Goiesti, Melinesti, Plesoi-Predesti, Scaiesti, Teslui). Valoarea totala a proiectelor depuse de acestia se ridica la 589.608 lei.