Jurnalistii de la cotidianul The New York Times au obtinut cinci premii Pulitzer la editia din 2009, potrivit anuntului facut luni de reprezentantii Universitatii Columbia.
La editia a 93-a a Premiilor Pulitzer pentru Jurnalism, Literatura, Drama si Muzica, echipa de la The New York Times a obtinut Premiul Breaking News Reporting, pentru acoperirea "rapida si completa" a subiectului legat de scandalul sexual care s-a soldat cu demisia guvernatorului statului New York, Eliot Spitzer. Membrii Comitetului Premiilor Pulitzer au apreciat rapiditatea cu care subiectul a aparut initial pe site-ul ziarului si modul impetuos in care a fost dezvoltat ulterior.
Premiul pentru Jurnalism de investigatie a fost acordat lui David Barstow, de la The New York Times, pentru munca sa tenace prin care a dezvaluit felul in care generali in rezerva, care lucrau ca analisti pentru posturi radio sau TV, au fost influentati de Pentagon pentru a pleda pentru razboiul din Irak.
De asemenea, echipa ziarului din New York a fost premiata pentru relatarea stirilor internationale, in special a celor care prezinta provocarile pe care le au de intampinat SUA in Afganistan si Pakistan, relatari facute de cele mai multe ori in conditii periculoase.
Fotograful Damon Winter, tot de la The New York Times, a fost premiat pentru felul in care a surprins multiplele aspecte ale campaniei lui Barack Obama.
Nu numai stirile politice au fost apreciate de membrii juriului in cazul The New York Times. Premiul Pulitzer pentru Critica a fost acordat lui Holland Cotter, pentru articolele bine documentate despre arta, marcate de "observatie acuta, stil luminos si povestire dramatica".
Premiul Breaking News pentru fotografie a fost obtinut de Patrick Farrell, de la The Miami Herald, pentru felul cum a surprins dezastrul umanitar cauzat de furtuni in Haiti. Premiul pentru Serviciul Public a fost acordat jurnalistei Alexandra Berzon, de la Las Vegas Sun. La categoria Jurnalism, printre castigatori s-au mai numarat Los Angeles Times, St. Petersburg Times, The Washington Post.
"Olive Kitteridge", o colectie de 13 nuvele de Elizabeth Strout, a fost distinsa cu Premiul Pulitzer pentru Literatura. La categoria Drama, premiul a fost acordat piesei "Ruined", de Lynn Nottage. Plasata in haoticul Congo, drama pune spectatorul in fata ororilor si a brutalitatii razboiului, in timp ce se reafirma dorinta de viata si speranta.
Premiul pentru Istorie a fost acordat lucrarii "The Hemingses of Monticello: An American Family", de Annette Gordon-Reed. Ea propune o cercetare amanuntita a mai multor generatii ale unei familii de sclavi, care arunca o lumina noua asupra relatiei dintre sclava Sally Hemings si presedintele Thomas Jefferson.
La categoria Biografie, premiul a fost acordat tot unei lucrari care are in centru figura unui presedinte: "American Lion: Andrew Jackson in the White House", de Jon Meacham, iar Douglas A. Blackmon a fost premiat pentru lucrarea "Slavery by Another Name: The Re-Enslavement of Black Americans from the Civil War to World War II", care examineaza precis si elocvent un sistem de reprimare rasiala.
W.S. Merwin a obtinut premiul pentru Poezie pentru volumul "The Shadow of Sirius", iar premiul pentru Muzica a fost acordat compozitiei "Double Sextet", de Steve Reich.