Regia de Termoficare incearca sa mascheze lipsa unor politici economice sanatoase, punand in spinarea craiovenilor pierderile uriase din reteaua de distributie a agentului termic. Regia a cerut consilierilor locali in luna septembrie sa aprobe cresterea procentului de pierderi de la 17 la peste 22%. Daca alesii locali vor aproba acest lucru, pretul unei gigacalorii va creste cu 4%, in conditiile in care subventia de la guvern si primarie pentru aceasta iarna se acorda unui numar redus de persoane.
In loc sa incerce sa-si imbunatateasca activitatea, Regia de Termoficare sta cu mana intinsa la consilierii locali pentru a reduce sumele uriase pe care le pierde si pe care le platim cu totii. Pe buna dreptate, ne putem intreba de ce trebuie sa suporte craiovenii ineficienta unei regii care infuleca de la bugetul local milioane de euro numai pentru salarii si care a introdus in pretul gigacaloriei costurile pentru modernizarea intregii retele de producere, transport si distributie, dar vrea sa mareasca preturile tocmai din cauza pierderilor pe care nu le poate opri?

Tanguieli

In nota de fundamentare a cererii de marire a procentului de pierderi din luna septembrie, conducerea Termoficarii se da singura de gol, spunand ca in pretul gigacaloriei este inclusa o suma pentru modernizarea sistemului de distributie a agentului termic. Adica populatia suporta o parte din investitiile pe care ar trebui sa le faca Termoficarea. Cu atat mai greu de inteles este cresterea pierderilor din retea cu cat, pe langa banii luati de la craioveni, Termoficarea a primit fonduri nerambursabile si de la guvern prin Programul National de Eficienta Energetica 2009-2010. Potrivit acestui program, sprijinul financiar s-a acordat pentru "reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica, inclusiv schimbarea tipului de combustibil la instalațiile de ardere energetice (ex. trecere pe biomasa), categoriile de lucrari de investiții eligibile fiind cele pentru reabilitarea si eficientizarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica (SACET), la nivel de producere, transport si distribuție (centrale de termoficare de zona, centrale termice de cvartal, puncte termice, dotarea acestora cu module termice si/sau utilaje performante), lucrarile pentru producerea energiei in sisteme de cogenerare, cele pentru modernizarea si extinderea rețelelor termice de transport si distribuție a energiei termice in circuit primar si circuit secundar (magistrale de termoficare, rețele termice exterioare de incalzire si apa calda de consum) si lucrarile pentru automatizarea funcționarii sistemelor si instalațiilor si contorizarea consumului de energie termica aferent consumatorilor finali cuplați la SACET". In memoriul justificativ pentru cresterea procentului de pierderi, Termoficarea spune urmatoarele: "la stabilirea preturilor se vor lua in consideratie costurile justificate ale activitatilor de producere, transport si furnizare a energiei termice, inclusiv cheltuielile aferente dezvoltarii si modernizarii SACET, pierderile de energie termica, cheltuielile cu protectia mediului si o cota de profit". Ca urmare a schemelor de finantare de la bugetul de stat si cel local, spune Termoficarea in acelasi memoriu, efortul investitional a fost concentrat pentru cresterea eficientei energetice a componentelor sistemului de alimentare cu energie termica. Concret, Termoficarea s-a concentrat asupra modernizarii mai multor puncte si centrale termice si a retelei de distibutie de la doar trei obiective termice. Explicatia este simpla, spun cei de la Termoficare. Modernizarea retelei de distributie ar costa prea mult, iar "indicatorii de eficienta economica nu sunt favorabili pe termen scurt si mediu". Mai pe romaneste, Termoficarea nu a considerat eficient sa modernizeze reteaua de distributie, dar ingroasa obrazul si cere bani in plus pentru ca sunt pierderi pe retea, in conditiile in care primeste bani si de la populatie, si de la guvern pentru modernizarea sistemului.
Pierdere de 2,5 milioane de euro

Tradusa in cifre, gaura financiara a Termoficarii din cauza propriei inabilitati de administrare, dublata de o nesimitire fata de craioveni dusa la extrem, se ridica la peste zece milioane de lei (aproximativ 2,5 milioane de euro - n.r.). In actele contabile aferente lunii august din acest an, de exemplu, Termoficarea nu poate justifica peste 40 de milioane de lei (aproximativ zece milioane de euro - n.r.). Suma reprezinta diferenta dintre datoria de 135 de milioane de lei pe care Termoficarea o are catre Complexul Energetic, furnizorul de agent primar si debitele pe care asociatiile de proprietari si ceilalti clienti le au de plata catre Regie, adica 96 de milioane de lei. Unul dintre directorii Termoficarii a explicat ca suma lipsa este compusa din subventiile restante ale guvernului, de 20 de milioane de lei, din cheltuielile cu centralele proprii ale Termoficarii plus pierderile din retea, estimate la peste zece milioane de lei.
"In cazul in care consiliul local va aproba cererea de crestere a procentului de pierderi in retea, pretul la gigacalorie va creste cu aproximativ 4%. Daca nu va aproba, atunci vom ramane cu aceasta datorie, acumulata in mai multi ani", a spus directorul in cauza.
Craiovenii, scosi vinovati

Interesant este si cum vede Termoficarea dezastrul financiar in care a ajuns. In acelasi memoriu justificativ, vinovate de situatie sunt incalzirea globala, care a dus la scaderea productiei de energie termica, cresterea numarului de puncte termice si scaderea numarului de centrale termice de cvartal, dar si reducerea temperaturii la care este livrata energia termica. Pentru ca a vandut mai putin, evident si pierderile au crescut, sustine Termoficarea, care spune ca vinovati sunt si craiovenii care s-au debransat si au dat peste cap sistemul.