Cotele de emisii de dioxid de carbon pentru complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova sunt subalocate cu un milion de tone anual, iar ANRE nu recunoaste in tarifele la energie costurile cu achizitia certificatelor de emisii, a declarat directorul general al complexului Rovinari, Laurentiu Ciurel. "Cele trei complexuri sunt subalocate cu un milion de tone de emisii poluante. Costul unui certificat de poluator este de 25 de euro, bani care nu sunt recunoscuti de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) in preturile energiei pe care o producem. Daca va trebui sa cumparam certificate ne vom decapitaliza", a declarat joi directorul general al complexului energetic Rovinari, Laurentiu Ciurel, la o dezbatere pe tema finantarii proiectelor energetice.
In aceste conditii, pentru a putea obtine bani pentru investitii, complexurile energetice ar trebui ori sa creasca pretul energiei, ori sa reduca productia.
Reprezentanti ai Ministerului Mediului, prezenti la dezbatere, au replicat ca nu poate fi renegociata cota anuala aferenta fiecarei companii.
Ciurel a adaugat ca termocentrale din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari si Craiova, nu vor putea sa realizeze la termen, respectiv 2009, programul de investitii pentru conformarea la cerintele de mediu, intarzierea fiind estimata la cateva luni. "Finantarea pentru aceste proiecte de mediu s-a gasit foarte greu si suntem intr-o intarziere de cateva luni", a spus directorul complexului Rovinari.
Cele trei complexuri energetice din Oltenia acopera circa o treime din necesarul de electricitate al Romaniei.