Data de 25 iulie este termenul-limita de depunere a urmatoarelor situatii la organul fiscal, de catre agentii economici: D 100 - "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat"; D 300 - "Decont de taxa pe valoarea adaugata"; D 390 - "Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri " (se depun pentru trimestrul II); D 394 - "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national" - se depune semestrial de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, in format electronic insotita de formatul de hartie, semnat si stampilat (cu consultarea Ordinului Ministrului Finantelor nr. 702 din 14 mai 2007, intrat in vigoare pe 4 iunie).
Smaranda Scridon, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, ne-a comunicat ca Ordinul 2.217/2006 prevede ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa depuna, semestrial, la organul fiscal de care tin, lista facturilor emise pentru livrarile si prestarile efectuate catre cumparatorii/beneficiarii din tara, in format electronic.
Faptul ca 25 iulie este termenul-limita de depunere a acestor situatii atat pentru trimestrul II, cat si pentru semestrul I, contribuabilii sunt rugati sa-si depuna documentatia inainte de termenul-limita pentru a evita aglomeratia de la ghisee.
Ce trebuie declarat? Toate operatiunile cu cota de 9% sau 19% realizate pe teritoriul national, cu alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, pentru care au fost emise facturi, inclusiv facturile pentru avansuri; operatiuni cu TVA nedeductibil (exemplu: cheltuieli de protocol); in cazul vanzarilor cu amanuntul in care inregistrarea in contabilitate se face pe baza raportului zilnic, daca au fost emise si facturi pentru o parte din tranzactii, aceste facturi vor trebui cuprinse in declaratie. Ce nu se declara? Livrarile/achizitiile pentru care s-a emis bon fiscal, dar nu s-a emis factura; operatiunile cu persoane neinregistrate in scopuri TVA in Romania; facturile emise prin autofacturare, operatiunile pentru care se aplica taxare inversa. Declaratiile se completeaza cumulat pe doua coduri de inregistrare in scopuri de TVA ale partenerilor de tranzactii, indiferent daca au fost realizate, cu acelasi partener, operatiuni impozabile cu 9% si operatiuni impozabile cu 19%.