Un proiect de regularizare a paraului Tecucel ar feri municipiul Tecuci de inundatiile care in ultimii ani au devastat de mai multe ori orasul.

Autoritatile locale au analizat solutiile pentru rezolvarea problemei ce tine de paraul Tecucel, care la orice ploaie iese din albie si inunda gospodariile tecucenilor. Una dintre cele mai grave viituri s-a produs anul trecut, cand casele a sute de oameni au fost extrem de grav afectate de apele iesite din matca. Pana in prezent autoritatile nu au reusit totusi sa se puna de acord cu privire la un plan de actiune pentru evitarea pe viitor a unor asemenea catastrofe. Cea mai viabila solutie pare a fi regularizarea cursului de apa, ce presupune betonarea albiei paraului si constructia unor "brate" de cate un metru inaltime pe fiecare mal. Acestea ar avea rolul de a proteja orasul in eventualitatea in care apa ar depasi albia paraului.

"Daca acest proiect va fi pus in practica, vom scapa de inundatii in proportie de 95%. Daca apa va mai iesi din albie, pagubele pentru populatie vor fi minore. Inundatiile grave se produc foarte rar, cam odata la 100 de ani, cum s-a intamplat anul trecut, deci, in general, pericolul ce tine de paraul Tecucel ar fi inlaturat", ne-a declarat primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain.

Proiectul exista, nu si banii

Prefectul Mihai Capra declara in urma cu cateva saptamani ca Ministerul Mediului are un proiect privind regularizarea Tecucelului, dar deocamdata reprezentantii institutiei nu au luat legatura cu autoritatile locale. Conform estimarilor Primariei din Tecuci, valoarea investitiei s-ar ridica la circa 14 milioane de lei.

"Stim de proiectul Ministerului Mediului, dar pana acum nu ne-au contactat. O sa le trimitem o adresa oficiala pentru a stabili o legatura. Noi, la nivel local, nu avem resurse pentru o asemenea investitie. Suntem interesati de acest proiect, iar, cu cat va fi pus mai repede in practica, cu atat va fi mai bine pentru cetatenii Tecuciului", ne-a precizat primarul Eduard Finkelstain.

Reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor Galati verifica periodic digurile de aparare si lucrarile hidrotehnice din zona. Pana acum autoritatile locale s-au ocupat doar de igienizarea cursului de apa, ce presupune indepartarea resturilor vegetale si a aluviunilor aduse de ploi, dar masura nu prea conteaza in eventualitatea in care zona ar fi afectata de precipitatii puternice.