Conform prevederilor HG nr. 106/2002 privind etichetarea limentelor "Etichetarea si metodele prin care aceasta se realizeaza nu trebuie sa atribuie alimentelor proprietati de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor sau sa faca referire la astfel de proprietati"; de asemenea conform prevederilor Ordinul MS nr. 1214/ 2003 "Etichetarea, prezentarea si reclama nu trebuie sa atribuie suplimentelor alimentare proprietati de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli sau sa faca referire la asemenea proprietati".
Cristiana Bigan, director executiv la OJPC Bihor, sustine ca orice afirmatie terapeutica inscrisa pe etichetele sau ambalajele produselor alimentare sau ale suplimentelor alimentare este abuziva si se sanctioneaza potrivit legislatiei in vigoare. Orice substanta sau amestec de substante destinat tratamentului sau prevenirii bolilor la om, sau care poate fi administrata la om, in vederea stabilirii unui diagnostic medical sau pentru refacerea, corectarea, ori modificarea functiilor fiziologice intra in grupa produselor medicamentoase de uz uman. Medicamentele sunt autorizate pentru punerea pe piata de Agentia Nationala a Medicamentului.
Unii producatori de alimente sau de suplimente alimentare au tendinta de a inscriptiona prin etichetare sau de a prezenta prin publicitate informatii privind unele proprietati pe care produsele nu le au sau care sugereaza ca produsul are caracteristici speciale, cand, in realitate, toate produsele similare au astfel de caracteristici. Prezentam mai jos unele exemple constatate in actiunile de control ale ANPC si care au fost remediate, si pentru orice abatere in acest sens se vor lua masuri in conformitate cu reglementarile din domeniul protectiei consumatorului. Pe etichetele uleiurilor rafinate de... (floarea-soarelui, soia) era inscriptionata sintagma "fara colesterol", pe eticheta uleiului de porumb nerafinat erau inscriptionate "PROPRIETATI SPECIALE ALE ULEIULUI DIN GERMENI DE PORUMB: efectul antioxidant al continutului mare de tocoferoli si vitamina E; rol protector al pielii si al vederii datorat continutului de carotenoide; lipsa acizilor grasi in structura trans care sunt nocivi pentru organism si care se regasesc in uleiurile rafinate" atribuindu-se calitati pe care toate sortimentele similare le au.
Ceai de inima, cereale si pastile de slabit, fara
caracteristicile etichetate
Produsul "Ceai din plante medicinale pentru inima, boli cardiace, tensiune arteriala, colesterol, oboseala" isi atribuie fara acoperire caracteristici de prevenire a unor boli atat prin denumirea sub care se vinde produsul, cat si prin informatiile inscrise pe eticheta referitoare la tratamente terapeutice, angina pectorala, afectiuni cardiace cu substrat nervos, inima, tensiune arteriala, colesterol, oboseala. Produsul Cereale W. avea inscriptionat pe ambalaj caracteristici speciale, dar, in realitate, toate produsele similare au aceleasi caracteristici, astfel: "Cerealele W. furnizeaza organismului substante nutritive si energie pentru activitatile zilnice (15%-20% din necesarul zilnic de energie). Cerealele sunt imbogatite cu vitamine, calciu si fier, au un continut redus de grasimi si sunt bogate in fibre". Pe ambalajul cerealelor W. se face, de asemenea, referire la: cancer, afectiuni cardiace si digestive, sursa excelenta de calciu cu rol in intarirea oaselor si dintilor, au efecte benefice asupra dezvoltarii fizice si psihice a copiilor si contribuie la cresterea performantelor obtinute la scoala, cerealele W sunt sanatoase. Toate aceste afirmatii sunt chiar inselatoare.
Pentru un produs de slabit, printr-un cupon de prezentare, se informa: a) '8 pastile E F = 1 kilogram atacat si devorat in 24 de ore; 1 pastila E F = 3.000 de microelemente devoratoare de grasimi; b) De indata ce a inceput sa se dizolve in ceasca dvs. de cafea, o pastila E F elibereaza peste 3.000 microelemente 'devoratoare de grasimi, 100% naturale. Aceste microelemente provin din cea mai puternica combinatie bioactiva de agenti distrugatori si eliminatori de grasimi' descoperita pana acum: combinatia perfecta HCA + ortosifon + crom (+ procedee speciale, tinute secrete). Ea poate ataca, devora si elimina pana la 1-2 kg de tesut adipos in 24-48 de ore. Puteti slabi, dupa caz, 4 si 8 kg din prima saptamana si intre 3 si 5 kg pe saptamana in saptamanile urmatoare (viteza scaderii in greutate depinde de numarul de kilograme pe care vreti sa le eliminati). Toate aceste informatii erau prezentate fara niciun studiu stiintific in acest sens.
In toate cazurile prezentate au fost luate masuri de intrare in legalitate. De mentionat ca, incepand cu luna iulie 2007, intra in vigoare Regulamentul 1924/ 2006 cu privire la mentiunile nutritionale si de sanatate inscrise prin etichetare pe produsele alimentare. Noul act normativ introduce notiuni precum 'valoare energetica mica', 'valoare energetica redusa', 'continut scazut de grasime', 'fara grasime', 'fara zahar', 'sursa de fibre' etc., care pot fi inscrise numai in conditiile respectarii prevederilor regulamentului. De asemenea, orice afirmatie nutritionala sau de sanatate trebuie dovedita. Orice mentiune care nu respecta prevederile Regulamentului 1924/ 2006 se considera publicitate inselatoare.