In complicitate cu functionarii bancari, un oradean a reusit, in nici doi ani, sa scoata credite de un milion de euro, folosindu-se de semnatura a peste 100 de persoane, o buna parte fiind adolescenti. Sefii bancilor incearca sa tina "afacerea" sub tacere si sa-si recupereze prejudiciul trimitand somatii si amenintari pe adresele victimelor increngaturii financiare tesute de propriii angajati. Anchetatorii au stabilit un prejudiciu de 20 de miliarde de lei vechi, creat Bancii Romexterra, una dintre cele trei sucursale bancare implicate.
"Draga mea, te-am iubit mai mult decat orice pe lumea asta, dar nu mai pot indura zbuciumul acesta. (...). Nu trebuie sa-ti faci griji pentru credite pentru ca fiecare si-a folosit banii si m-au tras in jos... deci toti au sa-mi dea sume mari de bani, si, daca au facut ceva, nu au facut-o gratis. Pentru creditele lor am platit tot eu. (...) nimeni nu va sti niciodata unde am luat terenuri si pe numele cui, pentru ca am facut totul de unul singur. Nimeni nu va fi prost sa recunoasca vreodata ca nu e al lui, iar altii vor suferi!" Aceasta este scrisoarea de adio lasata sotiei sale de un oradean care a reusit sa scoata credite bancare de circa un milion de euro, girand cu proprietatile altora. Dupa ce a reusit sa pacaleasca peste o suta de persoane, Stefan Adrian, in varsta de 35 de ani, s-a facut nevazut. Zeci de "cunoscuti" de-ai sai au aflat de disparitia acestuia dupa 1 noiembrie 2007, cand s-au trezit sunati si amenintati de angajatii bancilor Romexterra, Volksbank, BRD si Citibank. In complicitate cu functionarii acestor sucursale, Adrian Stefan a reusit sa-si convinga victimele sa scoata credite de nevoi personale pentru ei, pe care apoi sa i le dea lui contra unor promisiuni de angajare si a unor cote-parti din imprumut. Multe persoane si-au pus la bataie chiar propriile apartamente.
69 de plangeri penale
"Faptuitorul a racolat diferite persoane care cautau un loc de munca, printre care si subsemnatii, promitandu-ne un loc de munca bine platit in situatia in care vom fi de acord sa scoatem anumite sume de bani de la diferite banci din Oradea, sa-i predam aceste sume, iar el s-a obligat sa achite ratele lunare. Astfel, am fost angajati la diferite societati comerciale care probabil ii apartineau, dupa cum se exprima: 'am rezolvat hartiile', obtinand credite pe numele nostru, iar la cateva zile dupa aceasta am fost chemati la aceste banci pentru a ridica banii. Mentionam ca, desi nu am fost angajati decat cateva zile, Adrian Stefan, cu ajutorul unor persoane din cadrul bancilor si al ITM-ului, a reusit sa obtina creditele mai sus mentionate pe numele nostru si ca, in realitate, nu s-a incheiat niciun contract individual de munca intrucat subsemnatii nu am prestat niciun fel de activitate la societatile la care am fost angajati si, implicit, nu am primit niciun salariu", se arata in plangerea penala semnata de nu mai putin de 69 de victime ale lui Adrian Stefan.
Recuperari prin amenintare
Pe 20 noiembrie, plangerile unei parti a pacalitilor au fost inaintate Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, unde s-a intocmit un dosar penal cu numarul fatidic 666/P/2007. Avocatul pacalitilor, Cosmin Vidican, a cerut anchetarea lui Adrian Stefan pentru savarsirea in concurs si in forma continuata a infractiunilor de "inselaciune", fals in inscrisuri sub semnatura privata", uz de fals" si "fals in declaratii". Anchetatorii spun ca, dat fiind numarul mare de persoane implicate si care trebuie audiate, cercetarile inainteaza greu. Cazul se afla in atentia Serviciului Economic, iar potrivit politistilor, pentru a-si atrage victimele in capcana si a le convinge ca le-a intocmit contracte de munca reale, "teparul" si-a confectionat o stampila si a folosit in fals antetul Inspectoratului Teritorial de Munca. In privinta bancilor, oamenii legii sustin ca este greu de dovedit complicitatea unor functionari bancari atat timp cat pe cererile de creditare apare semnatura victimelor reclamante, iar sefii bancilor nu sunt deloc cooperanti. Ei incearca din rasputeri sa tina sub tacere cazul pentru a nu-si atrage publicitate negativa. Bancherii tepuiti chiar cu ajutorul propriilor angajati se straduiesc sa-si recupereze prejudiciile prin metodele specifice, facand presiuni asupra zecilor de creditori, si n-ar fi exclus, spun anchetatorii, sa treaca la executarea silita a celor care au girat cu apartamentele.
Incurajari bancare
Aparatorul victimelor sustine, in schimb, ca poate face dovada implicarii functionarilor bancari in aceasta escrocherie financiara. Marturie stau declaratiile zecilor de pagubiti. "O mare parte dintre noi nici nu am fost prezenti la banca decat in momentul ridicarii, nu am completat si nu am semnat cererea si contractul de acordare a creditului, sau o parte l-am semnat in afara bancii, fara a fi prezent un reprezentant al acesteia asa cum este regulamentar. O parte dintre contractele individuale de munca erau inregistrate doar cu 2-3 zile inaintea solicitarii creditelor, astfel ca nu a existat nici macar o aparenta ca subsemnatii am avea o vechime de cel putin trei luni la locul de munca, asa cum este obligatoriu. Cei care s-au prezentat la banca pentru a solicita anumite lamuriri erau indrumati doar la anumite persoane (cunostinte ale lui Adrian Stefan) si care ii incurajau sa scoata creditul intrucat nu exista nicio problema, insa le cerea sa nu spuna la nimeni cui ii revin banii in realitate. Un alt aspect deosebit de suspect este faptul ca o buna parte dintre noi aveam credite si la alte banci, iar in momentul cand am adus la cunostinta reprezentantilor bancii acest lucru ni s-a spus ca nu este nicio problema, 'dar sa tacem din gura'. Nu in ultimul rand, o mare parte dintre noi eram minori la data contractarii creditelor, fapt care se pare ca nu a contat pentru angajatii bancilor implicate", scriu autorii plangerilor penale. "Pana in acest moment am reusit sa stabilim un prejudiciu de 20 de miliarde de lei vechi cauzat bancii Romexterra. Sunt convins ca, pe masura ce vom face verificari si la celelalte banci implicate, prejudiciul se va ridica la aproximativ un milion de euro, ceea ce ar presupune ca dosarul sa intre in competenta DNA", ne-a declarat prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, Vasile Popa.