Cu toate ca multe persoane neglijeaza oportunitatile oferite de munca în echipa, în favoarea unor aparente avantaje personale, apartenenta la un grup de lucru bine închegat va propulseaza în cariera.Faptul ca o echipa este mai buna decât suma indivizilor care o formeaza este un lucru binecunoscut. Si asta deoarece performantele unui salariat care activeaza într-o echipa unita si organizata sunt cu 30-40% mai mari. Pentru a forma însa o echipa puternica este nevoie de mai mult decât de o simpla împartire pe departamente. Raspunsul la întrebarea care sunt mecanismele ce fac respectivele echipe sa functioneze este cât se poate de simplu. Potrivit specialistilor www.teambuilding.ro, acesta se regaseste în "programele de dezvoltare si învatare în management si lucru în echipa, mai cunosute sub denumirea de programe de team building, care reusesc sa combine învatarea cu relaxarea si distractia participantilor".  
Team building-ul trebuie privit ca o provocare Team building-urile trebuie alese cu grija de angajatori, conceperea si executia programelor trebuind sa tina cont de evaluarea nevoilor si obiectivelor acestora. La rândul lor, angajatii trebuie sa priveasca team building-ul ca o provocare. "Un team building înseamna o sansa în plus pentru a va pune în valoare capacitatile, pentru a va cunoaste colegii, sefii, cultura organizationala a companiei si pentru a va afirma ca o persoana pe care se poate conta în echipa", noteaza www.myjob.ro. Potrivit acestuia, un prim motiv pentru a participa la o astfel de competitie este misiunea în sine pe care o aveti de îndeplinit, mai ales ca aproape toti colegii de echipa sunt specializati în acelasi domeniu ca dumneavoastra, iar gasirea de solutii comune va va stimula. De aici deriva si cel de-al doilea motiv - competitia, care va face remarcat cu usurinta. "Când esti pus în fata unei provocari în cadrul team building-ului intri în actiune mai repede si te simti mai multumit de munca pe care o depui. În plus, competitia între echipe va creste sansele de a va face remarcat si de a va afla rolul în echipa", au precizat specialistii în resurse umane de la www.myjob.ro.În acelasi timp, acest tip de competitie va stimuleaza responsabilitatea si demonstrati ca sunteti o persoana pe care se poate conta. De asemenea, va ajuta sa descoperiti si alte afinitati, decât cele profesionale, pe care le aveti cu colegii, în sensul ca acestia pot deveni niste camarazi în loc de niste simpli colegi de birou. "În plus, prin concursurile organizate în cadrul team building-ului, va puteti descoperi noi aptitudini si va dezvoltati ca individ", va atrag atentia specialistii.
Cele mai cunoscute activitati Din categoria activitatilor outdoor (se desfasoara în aer liber) de team-building sunt plimbarea cu ATV-ul sau cu snow-mobilul, concursul de tir, paint-ball-ul, mountain bike-ul, concursul de pescuit.Din activitatile de team-building de tip indoor (se desfasoara în interior) fac parte proiectiile de filme, concursul de Darts, concursul de dans hula, biliardul, tenisul de masa, rummy-ul.