Impozitele si taxele locale raman, in municipiul Mangalia, la acelasi nivel din anul trecut, sustine seful Directiei Taxe, Impozite si Control Comercial, Aida Gomeaja. "Impozitele si taxele locale se platesc in doua rate egale, pana la data de 31 martie si, respectiv, 30 septembrie 2007. Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, teren, mijloace de transport datorat de persoane fizice pentru intregul an, pana pe 31 martie se acorda obisnuita bonificatie de 10%", afirma Aida Gomeaja. Instrainarea constructiilor, terenurilor, mijloacelor de transport, prin oricare din modalitatile prevazute de lege, nu poate fi efectuata pana cand titularul dreptului de proprietate nu are stinse creantele fiscale locale. Atestarea achitarii obligatiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentele de specialitate ale primariei Mangalia.
Cetatenii care depasesc cele doua teremene limita vor fi penalizati, conform legii, cu 0,1% pe zi din sumele restante. Tot pentru 2007, taxe pentru eliberarea sau vizarea anuala a autorizatiei privind desfasurarea activitatii de agrement este de 500 de lei pentru ambarcatiunile cu motor, de 300 de lei pentru cele fara motor, 100 de lei pentru activitatile de agrement subacvatic si de 300 de lei pentru activitatile de agrement, altele decat cel nautic. Taxa pentru eliberarea si vizarea anuala a autorizatiei privind desfasurarea activitatii de comercializare a produselor si serviciilor este de 50 de lei/zi pentru activitatile ocazionale fara ocuparea locurilor publice, 200 de lei/an pentru spatii cuprinse intre 0 si 50 metri patrati, 500 de lei/an pentru spatii cuprinse intre 51 si 150 metri patrati, 1.000 de lei/an pentru cele intre 151 si 300 metri patrati si 3.000 de lei pentru spatii peste 300 de metri patrati. Taxa pentru eliberarea autorizatiilor de functionare pentru desfasurarea activitatilor economice va fi de 57 de lei pentru activitati comerciale si de 20 de lei pentru liberii profesionisti si meseriasi. In plus, taxa pentru eliberarea anuala a autorizatiei de sampling este de 100 de euro pentru fiecare eveniment (maxim 7 zile) si de 500 de euro pentru un sezon intreg, iar taxa hoteliera este de 4% din costul biletului din prima noapte a sejurului la unitatile hoteliere de 1-2 stele, de 4,5% in cel al hotelurilor de 3 stele si de 5% la unitatile de 4-5 stele.

50% reduceri pentru agentii economici din turism

Impozitul pe constructiile reevaluate apartinand persoanelor juridice este de 1,5% din valoarea imobilului si de 7,5% in cazul celor nereevaluate. In privinta impozitului pe teren, acesta se stabileste luand in calcul numarul de metri patrati de teren, rangul localitatii in care este amplasat terenul respectiv si zona de folosinta, conform incadrarii efectuate de consiliul local. Astfel, terenurile cele mai "scumpe" sunt impozitate cu 5.401 lei/ha, cele din zone mai indepartate de oras cu 4.681 lei/ha, in timp ce terenurile aflate la distante apreciabile de centrul localitatii sunt impozitate cu sume cuprinse intre 636 lei si 509 lei/ha. "In ceea ce priveste impozitul pe cladiri si cel pentru terenuri acesta se reduce cu 50% pentru acele imobile detinute de persoane juridice, care sunt utilizate exclusiv pentru prestarea de servicii turistice pe o perioada de maximum 5 luni pe durata unui an calendaristic. Tot o reducere de jumatate din impozit se va practica pentru acele cladiri nou construite detinute de cooperatiile de consum sau mestesugaresti, dar numai pentru primii cinci ani de la data achizitiei cladirii", ne-a declarat directorul Directiei Taxe, Impozite si Control Comercial, Aida Gomeaja.