Electronicele si electrocasnicele vor fi mai scumpe cu pana la 17 euro dupa ce Romania a transpus in legislatia interna prevederile europene privind investitiile in reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice. Astfel, la pretul fiecarui echipament se va adauga asa-numita "taxa vizibila", care va reprezenta costurile pentru reciclarea fiecarui aparat in parte.
Reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului si ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor au prezentat, in cadrul unei conferinte de presa comune, actul normativ care reglementeaza criteriile pentru colectarea, tratarea, reciclarea si recuperarea deseurilor de echipamente electrice si electronice.
Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat ca asa-numita "taxa vizibila", reprezentand costurile aferente reciclarii fiecarui echipament in parte, va putea fi afisata pe raft, in magazine, pentru ca cel care face respectiva achizitie sa stie exact cat costa produsul si cat va plati pentru reciclarea lui, dupa ce nu-l va mai folosi.
Potrivit ministrului, cele mai mari costuri vor fi pentru "produsele grele", precum frigiderele, pentru care se va plati un cost suplimentar de 16-17 euro, calculatoarele, avand un cost suplimentar de 10-12 euro, si televizoarele, pentru care romanii vor plati in plus 6-7 euro.
Costurile colectarii, tratarii si eliminarii deseurilor de echipamente electrice si electronice, inclusiv ale asa-numitelor deseuri de echipamente electrice si electronice "istorice", vor fi acoperite de producatorii lor, proportional cu cota de piata din Romania.
Oficialii Ministerului Economiei si Comertului sunt de parere ca in Romania acest tip de deseuri poate fi reciclat doar partial. Ei au explicat aceasta prin faptul ca tara noastra are capacitatea de a recicla partea metalica a acestor echipamente si, partial, plasticul si sticla pe care electronicele si electrocasnicele le contin. In schimb, pentru materiale precum praful fluorescent din tuburile de televizor, in Romania nu exista posibilitati de reciclare.
In acest sens, reprezentantii MEC considera ca aceste norme creeaza o noua oportunitate de afaceri pe piata romaneasca pentru cine vrea si poate sa investeasca in facilitati de reciclare pentru astfel de produse.

La ce se aplica "taxa vizibila"?

Actul normativ privind "taxa vizibila" prevede crearea de sisteme care sa permita detinatorilor si distribuitorilor finali predarea gratuita a deseurilor de echipamente electrice si electronice catre punctele de colectare, care vor fi infiintate pe intreg teritoriul tarii, precum si crearea unui sistem de reciclare a acestora. In acest moment, exista 93 de puncte de colectare in toata tara, din care 7 in Bucuresti.
Tipurile de echipamente la care face referire actul normativ sunt: aparatele de uz casnic de mari si mici dimensiuni, echipamente informatice si de telecomunicatii, echipamente de larg consum, echipamente de iluminat, unelte electrice si electronice (cu exceptia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni), jucarii, echipamente sportive si de agrement, dispozitive medicale (cu exceptia tuturor produselor implantate si infectate), instrumente de supraveghere si control, distribuitoare automate.
Potrivit normelor in vigoare, pana la sfarsitul lui aprilie toti producatorii si importatorii de tehnica sunt obligati sa se inregistreze la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) pentru conformarea la normele privind deseurile provenite din aceste domenii.
Garda de Mediu si ANPM vor aplica amenzi cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei noi pentru nerespectarea acestora.