Integrarea in UE ne va aduce si cateva ieftiniri. Dupa cum se stie deja, unele taxe vamale vor fi diminuate sau chiar eliminate, printre ele regasindu-se si cele destinate eletronicelor si electrocasnicelor. Cu alte cuvinte, dupa 1 ianuarie 2007 s-a putea ieftini vizibil, chiar cu pana la 30%, produse precum televizoarele, combinele muzicale, dar si frigiderele, masinile de spalat si alte electrocasnice. Sa nu uitam insa ca tot de anul viitor intra in vigoare si taxele de salubritate pentru reciclarea deseurilor electronice si electrocasnice, asa-numita taxa verde, care se va regasi ca un adaos la pretul de pe raft al acestora.

Cumparatorul de echipamente IT, electronice sau electrocasnice va plati incepand cu 2007, pe langa pretul aparatului si TVA, o taxa vizibila (taxa verde), de mediu, care ar putea urca pana la 20 euro, in cazul frigiderelor, care sunt considerate produse grele.
De altfel, si in Europa exista aceasta taxa verde. Spre exemplu, pentru o imprimanta se achita in plus circa 3 euro, pentru un monitor, 6 euro, pentru un laptop, 7-8 euro, pentru un calculator, intre 10 si 12 euro, iar pentru o combina frigorifica, taxa verde este de 16-17 euro.

Va creste si taxa locala de salubritate

O consecinta importanta a colectarii si reciclarii deseurilor de echipamente electronice si electrice va fi cresterea taxei locale de salubritate incepand cu anul viitor, crede Valentin Negoita, presedintele organizatiei colective pentru gestionarea deseurilor IT, Eco Tic, citat de NewsIn.
Potrivit lui Negoita, in statele UE aceasta taxa locala este undeva intre 150 si 200 de euro pe an. Statisticile arata ca piata romaneasca a deseurilor reciclabile din categoria IT, electronice si electrocasnice este de aproximativ 15 milioane de euro. Ea este mica in raport cu Olanda, unde aceasta piata a deseurilor ajunge la 25 de milioane, sau cu Germania, unde depaseste valoarea de 60 de milioane de euro.

Ramasi in urma la colectarea deseurilor

In opinia lui Negoita, si la acest capitol, al colectarii deseurilor, Romania este ramasa in urma. El spune ca, pana acum, 99% dintre primari nu au facut nimic pentru colectarea selectiva a deseurilor electrice si electronice.
Conform legii, au cedat terenuri de pe domeniul public, insa acest lucru nu are relevanta prea mare din perspectiva colectarii. Asigurarea spatiului pentru colectare de catre municipalitati este o cerinta legala minimala, managementul acestor puncte trebuie sa fie o initiativa locala, a subliniat Negoita.
Pe de alta parte, potrivit unor reprezentanti ai Ministerului Mediului, punctele de colectare pentru deseuri electrice si electronice nu au nevoie de niciun fel de decizie guvernamentala speciala, cu exceptia autorizatiei de mediu.
Mai trebuie spus ca legislatia din Romania privind taxarea ecologica a produselor IT si electronice consta in Hotararea de Guvern nr. 448/2005, care traduce Directiva Comisiei Europene nr. 96/2002.