Desi Ministerul Mediului a declarat ca taxa pentru pungile de plastic care nu sunt biodegradabile va fi aplicata de la 1 ianuarie 2009, Garda de Mediu a decis aplicarea amenzilor abia de luna viitoare celor care distribuie gratuit pungi de plastic.
Incepand cu luna aceasta, Garda de Mediu a demarat o actiune de prevenire, prin informari si avertizari, deoarece sunt foarte multi agenti economici mici care trebuie ajutati sa se conformeze noii reglementari privind pungile reutilizabile. In acest sens, inspectorii de mediu vor dispune distribuirea unui afis tip in magazine, pentru ca fiecare societate sa aiba un reper si sa nu poata sustine ca nu cunoaste legea. Abia din februarie, comisarii Garzii de Mediu si inspectorii Fondului de Mediu vor incepe sa dea amenzi agentilor economici care nu au afisat la loc vizibil informatii despre eco-taxa de 20 de bani care trebuie platita pentru fiecare punga de plastic comercializata. De asemenea, se vor acorda amenzi si celor care nu au transmis catre Administratia Fondului de Mediu (AFM) cifre privind cantitatea de pungi distribuite, ultima zi pentru transmiterea datelor la Administratia Fondului de Mediu fiind 25 februarie. Amenzile pentru neconformarea la prevederile Ordonantei 25/2008 sunt intre 2.000 si 2.500 de lei.
Toti agentii economici, producatori ai pungilor fabricate in Romania si comercializate pe piata nationala, importatori ai pungilor provenind din tari din afara Uniunii Europene sau distribuitori ai pungilor din tari membre ale Uniunii, au "obligatia de a calcula si a plati eco-taxa de 0,2 lei/bucata", se arata in Ordinul pentru aprobarea completarii Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru Mediu, emis de Ministerul Mediului. In actul normativ se mai precizeaza ca pungile confectionate din hartie si materiale textile nu sunt supuse taxarii, la fel si cele confectionate din alte materiale, daca firma face dovada biodegradabilitatii respectivului material. Principalii retaileri de pe piata oradeana s-au conformat deja metodologiei si nu mai distribuie in mod gratuit pungi de plastic clientilor, orientandu-se fie spre vanzarea lor, fie spre comercializarea de sacose reutilizabile sau din materiale biodegradabile.
Spre exemplu, hipermarketul Real, Carrefour, Lotus a inlocuit pungile de plastic cu pungi biodegradabile integral, care pot mentine greutati de pana la 6 kilograme si se descompun in 180 de zile. Acestea sunt vandute cu 30 de bani bucata, in timp ce sacosele din hartie - care pot suporta maximum 5 kilograme si se descompun in 90 de zile - sunt comercializate la pretul de 40 de bani.