Taxa pentru intretinerea locurilor de veci urmeaza sa fie modificata incepand din 2007. Pana in acest an, craiovenii datoreaza Serviciului de Administrare a Cimitirelor sapte miliarde de lei, care reprezinta restanta la plata taxei.
Craiovenii ar putea plati mai putin, din ianuarie 2007, pentru taxa de intretinere a locurilor de veci. Daca proiectul de hotarare va primi girul consilierilor, suma care trebuie achitata, la ora actuala, pentru aceste servicii, de 170.000 de lei pe an, catre Serviciul de Administrare a Cimitirelor se va micsora la 100.000 de lei. "Sunt multe categorii de persoane care nu isi permit sa dea nici macar acesti bani, pentru ca nu au de unde. Oricum, taxa nu ar fi trebuit stabilita de Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), in cadrul careia functioneaza serviciul, ci de consilierii locali. Daca propunerea va fi aprobata, urmeaza sa intre in vigoare abia de anul viitor", a spus initiatorul ei, Rodion Camataru. Diferenta de 70.000 ar trebui suportata de la bugetul local.
Pe de alta parte, executivul primariei ar vrea ca, tot de anul viitor, taxa de intretinere a locurilor de veci sa dispara. De aceasta inlesnire ar beneficia insa doar craiovenii care sunt la zi cu platile. "Daca va fi acceptata propunerea noastra, urmeaza sa intre in vigoare tot de anul viitor, deoarece mai sunt persoane care au achitat taxa si ar fi discriminate", a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.
Datorii de sapte miliarde de lei
In timp ce alesii locali incearca sa gaseasca o portita prin care sa diminueze taxa de intretinere, datoriile craiovenilor continua sa creasca, in prezent acestia avand de platit sapte miliarde de lei. "In general, doar 30% dintre cei care au locurile de veci sunt la zi cu platile, in timp ce restul se fac ca uita. Exista si persoane care nu au mai platit taxa de ani buni, dar in schimb sustin ca sunt nemultumite de conditiile de acolo", a precizat Lucian Mosoiu, sef serviciu Administrarea Cimitirelor.
Desi au incercat si in anii trecuti sa faca o inventariere a locurilor de veci pentru care nu a fost platita taxa anuala, reprezentantii serviciului au decis ca anul acesta, pana in luna septembrie, actiunea sa se incheie, iar locurile celor cu datorii foarte mari sa fie reconcesionate.
"Drept de preemtiune au cei care au morminte langa locurile respective. De obicei, acestia sunt cei care ne anunta ca exista langa ei un spatiu liber care a fost parasit. In urma verificarilor, daca constatam ca sunt datorii, locul este sigur dat altui solicitant", a incheiat Mosoiu.