Taxa de salubritate pentru persoanele care locuiesc la case a fost eliminata, dar se plateste in continuare. Hotarirea de Consiliu Local care prevede anularea, incepind cu 1 ianuarie 2005, a platii taxei de salubritate pentru persoanele care detin locuinta individuala nu este deocamdata aplicata, pentru ca societatea de salubrizare nu si-a constituit, inca, un compartiment care sa se ocupe de incheierea contractelor cu proprietarii caselor. In aceste conditii, taxa de salubritate, de 25.000 de lei pentru fiecare persoana, continua sa se incaseze prin Directia de impozite si taxe a Primariei. "Noi am primit hotarirea de Consiliu Local. Ne pregatim pentru aplicarea acestei hotariri. In momentul de fata avem definitivat un model de contract pentru cetatenii de la case. Vom incheia contracte individuale cu fiecare locuinta si, incepind de la data de 1 aprilie, vom trece la facturarea separata si ridicarea de la fiecare poarta a gunoiului menajer ", a declarat Gheorghe Pricopi, inginerul-sef al societatii comerciale Urban Serv.

Intirzierea cu trei luni a aplicarii hotaririi Consiliului Local a fost acceptata si de oficialii Primariei, care considera ca nu pot cere punerea in aplicare a actului normativ pentru a nu crea disfunctionalitati in colectarea gunoiului menajer. Primarul Catalin Flutur spune, insa, ca familiile care locuiesc la case si care nu beneficiaza de serviciile societatii de salubrizare pot cere scutirea de taxa. "Pentru cei care nu beneficiaza de serviciile acestei taxe, s-a infiintat o comisie a Consiliului Local care, numai in cazurile evidente, scuteste de la plata acei cetateni ", afirma Flutur.

Prin contractele pe care Urban Serv le va incheia cu populatia de la case, fiecare persoana va plati un tarif de ridicare a gunoiului. Tariful care va fi inclus in contractul de baza va fi estimat in baza statisticilor la nivel national, potrivit carora fiecare roman arunca in medie, pe an, cite un metru cub de gunoi. Costul colectarii si transportul unui metru cub de gunoi menajer este de 300.000 de lei. Astfel, tariful anual pentru o persoana de la case va fi de 300.000 de lei.

"Este un standard vechi si nou. Unde sint patru persoane intr-o casa vor contracta patru metri cubi. Bineinteles ca vom incerca sa masuram volumetric, nu cantitativ gunoiul pe care il preluam si omul sa plateasca atit gunoi cit arunca ", mai spune Pricopi.

Municipalitatea are intentia de a scoate taxa de salubritate si in cazul persoanelor care locuiesc la bloc, insa masura nu va fi luata mai devreme de jumatate acestui an. Daca se va renunta la taxa de salubritate, tariful de colectare a gunoiului menajer va fi platit prin asociatie.