Restituirea taxei de prima înmatriculare de la stat pentru cei care au platit mai mult decât face este o procedura complicata si prost reglementata. Banii nu se vor da înapoi celor cu datorii la stat.  De la 1 iulie se schimba modalitatea de calcul a taxei de prima înmatriculare. De la aceeasi data, românii care au platit pentru taxa respectiva o suma mai mare decât taxa "pe poluare" ar trebui sa-si primeasca banii înapoi de la finantele de domiciliu. O ordonanta de urgenta reglementeaza aceste aspecte legate de taxa pe poluare, dar degeaba. Momentan, nu se poate pune în practica. Legiuitorii nu au adoptat si norme metodologice de aplicare. Fara de care nu se poate face absolut nimic, în sensul ca OUG nr. 50/2008 nu are cum sa serveasca scopului pentru care a fost creata. Ordonanta a fost publicata în Monitorul Oficial pe 25 aprilie, iar în termen de 30 de zile ar trebui sa apara si normele metodologice, elaborate dupa ce se consulta trei ministere: al Mediului, al Economiei si Finantelor si Ministerul Transporturilor. Apoi, normele metodologice trebuie aprobate prin hotarâre de guvern. Deci, înca doua saptamâni cel putin. Un oficial de la Fondul de Mediu sustinea zilele trecute ca nici macar nu s-au întrunit comisiile de la cele trei ministere pentru a dezbate problema normelor metodologice la ordonanta. Pâna se adopta normele, pâna se publica în MO, pâna se organizeaza finantele mai dureaza si s-ar putea depasi chiar termenul de 1 iulie, data când ar urma sa se plateasca taxa "pe poluare" (asa cum o numeste legea) în locul celei de prima înmatriculare.  
"Fara norme, nu se aplica!" Cei din teritoriu spun ca nu pot aplica ordonanta cu pricina pâna când executivul nu legifereaza si modalitatile de punere în practica. "Fara norme metodologice, ordonanta nu poate fi aplicata! Noi nu am emis un act administrativ pentru contribuabil, ci doar o chitanta care arata ca si-a platit taxa de prima înmatriculare la Trezorerie. Noi nu stim cum se va aplica ordonanta pentru ca nu exista un compartiment specializat în cadrul institutiei", a precizat Mitrita Tudor, director al Administratiei Financiare a municipiului Craiova, din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj.
Fiscul da banii cu greu Celor care si-au cumparat un autoturism si au platit o taxa de prima înmatriculare mai mare decât aceea de poluare statul trebuie sa le restituie diferenta de bani tot de la 1 iulie. Pe lânga faptul ca guvernul ar putea depasi termenul cu pricina din lipsa legislatiei adecvate, procedural, cei care se gasesc în situatia de mai sus trebuie sa stie ca îsi vor încasa banii de la fisc foarte greu. Sau nu vor încasa nici macar un leu, în situatia în care au alte restante la stat. "Procedura de restituire a taxei este greoaie atunci când este vorba de sume de la bugetul de stat. Daca persoana care solicita restituirea diferentei la taxa de prima înmatriculare are alte datorii catre bugetul de stat, atunci se achita acele restante din banii de taxa", a spus directorul Administratiei Financiare Craiova. Proprietarii de autoturisme care vor cere restituirea unei parti din taxa de prima înmatriculare trebuie sa nu aiba restante catre stat sub forma de amenzi, impozite pe veniturile din activitati independente, din chirii, din arenda din transferul proprietatii imobiliare etc. 
Doljenii câstiga taxa în instanta Pâna în prezent, 150 de doljeni au depus cereri la DGFP pentru restituirea taxei de prima înmatriculare. Unii dintre acestia s-au adresat justitiei. Sefa Serviciului Juridic din cadrul finantelor doljene, Cristina Guranoiu, a precizat ca au fost 58 de actiuni înregistrate la Tribunalul Dolj pentru restituirea taxei, dintre care în 23 de cazuri s-a admis actiunea solicitantilor. Sentintele sunt definitive, dar nu irevocabile, iar fiscul spune ca le va ataca la Curtea de Apel.
"Procedura de restituire a taxei este greoaie atunci când este vorba de sume de la bugetul de stat. Daca persoana care solicita restituirea diferentei la taxa de prima înmatriculare are alte datorii catre bugetul de stat, atunci se achita acele restante din banii de taxa".
Mitrita Tudor - directorul Administratiei Financiare Craiova