Ministerul Finantelor Publice va elabora un plan de masuri pentru reducerea nivelului de evaziune fiscala, care va contine actiuni atat pentru eliminarea actelor de contrabanda, cat si pentru sanctionarea firmelor care nu achita obligatiile bugetare, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu. Documentul va inaspri inclusiv conditiile de autorizare a antrepozitelor fiscale, a cazinourilor si a altor societati care organizeaza jocuri de noroc.
Premierul a aratat ca evaziunea fiscala se manifesta atat prin datoriile bugetare neachitate si cele aproximativ un milion de locuri de munca neinregistrate de catre diferite firme, cat si prin actele de contrabanda cu alcool, tutun sau produse petroliere.
Seful Guvernului considera insa ca, pentru eliminarea evaziunii fiscale, este nevoie de un sistem juridic puternic si credibil, care sa aplice legea. „Nu vrem ca marii evazionisti sa fie retinuti cu spectacol, cu show de media, si eliberati ulterior din lipsa de probe“, a spus Tariceanu, care considera ca fiscalitatea si cota unica de impozitare aplicate in prezent nu justifica actele de evaziune.
Premierul i-a invitat ieri la Palatul Snagov pe reprezentantii organizatiilor sindicale si patronale, pentru a le prezenta intentiile Executivului pentru eliminarea evaziunii fiscale si pentru a le propune „un pact fiscal“ prin care acestia sa sprijine actiunile autoritatilor de elaborare a unui cadru fiscal stabil.
El a explicat ca Executivul intentioneaza sa elaboreze un cadrul fiscal stabil, care sa asigure venituri suplimentare pentru domeniile sociale, in principal sectorul sanatatii, si care sa permita firmelor ro-manesti sau straine sa conceapa planuri de afaceri pe termen lung.